Nieuws

Expositie 100 jaar passagiersdienst Doeksen van start met presentatie boek ‘De Terschellinger boot’

Henry Drost heeft woensdag in het Hannemahuis zijn nieuwste boek gepresenteerd: ‘De Terschellinger boot’, over de geschiedenis van de veerdienst naar Terschelling en Vlieland. Drost heeft het eerste exemplaar overhandigd aan Dirk Spoor, directeur van Rederij Doeksen. Met een geïmproviseerde scheepshoorn gaf Spoor het startsein voor een expositie over een eeuw passagiersdiensten van Rederij Doeksen, tot en met 11 juni te zien in het Hannemahuis.

Rederij Doeksen nam in 1923 de Terschellinger Stoomboot Maatschappij over en sindsdien verzorgt Rederij Doeksen de passagiersdiensten naar Vlieland en Terschelling. “We zijn ongelooflijk trots, dat we honderd jaar lang deze publieke dienst mogen verzorgen in dit prachtige gebied”, zei Dirk Spoor. “De rijke historie maakt je als directeur een beetje nederig; je realiseert je dat je een passant bent en dat je heel even op de veerdienst mag passen. Met een goed team gelukkig, en dan hoop je dat het goed gaat en je een zetje geeft voor de volgende honderd jaar.”

Volgens Spoor biedt de expositie in het Hannemahuis een kleine greep uit de 100-jarige geschiedenis. Met bekende en minder bekende dingen. Bijvoorbeeld het verhaal van 200 Friezen die nog terug moeten na een barre tocht op de Waddenzee. “Dat verhaal kent bijna niemand.” Volgens Spoor zou Rederij Doeksen wel een heel museum kunnen vullen en hij hintte op een blijvende expositie over de geschiedenis van de veerdienst. “We kunnen echt een heel mooi museum maken.”

Maar eerst is er een heel mooi boek. Henry Drost heeft voor zijn nieuwste boek gebruikgemaakt van een stuk geschiedschrijving uit het boek ‘Passagieren op de Wadden’ van zijn vader. “Hij heeft mij de liefde voor de bootdienst op de Waddenzee bijgebracht. Honderd jaar lang varen de eilander boten nu onder de vlag van Rederij Doeksen. En aan veel naoorlogse schepen heb ik zelf herinneringen.” Als kind ging Drost op de stoomboten Noord-Nederland en Schellingerland naar Terschelling. “Vol ontzag keken we door een rooster in de donkere krochten van de machinekamer waar het vuur brandde onder de ketels en de stokers kolen schepten uit de bunkers.”

Drost schetste het contrast tussen een eeuw geleden en vandaag de dag: “Toen één afvaart per dag naar Terschelling. Passagiers voor Vlieland moesten op de Vlieree overstappen op een klein motorbootje, de ‘Vlieland’. En vorig jaar meer dan 3000 afvaarten van de autoveren en bijna 2700 afvaarten van de snelboten van en naar Terschelling. En ook nog ruim 2200 afvaarten van de autoveerboot van en naar Vlieland.”

Jan Willem Doeksen, algemeen directeur Koninklijke Doeksen stond niet als spreker op het programma, maar de presentatie van het boek en de opening van de expositie deden wat met hem, en hij wilde wat toevoegen: “Als vierde generatie Doeksen sta ik hier met ontzettend veel trots, omdat er zoveel mensen zoveel liefde voor ons bedrijf hebben en daar over kunnen schrijven. Dat er aandacht is voor de rijke historie, sterkt mij in de geachte dat we dit mooie familiebedrijf naar de vijfde generatie brengen met alle uitdagingen die er ook zijn. En dat kunnen we heel makkelijk zeggen omdat we een geweldig team hebben van mensen die het bedrijf runnen.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda