Nieuws

Erop of eronder voor zeezwembad

De enige haalbare optie voor een zeezwembad bij Harlingen is een ‘drijvende steiger’ in de zee, voor de kust bij het Harlinger strand. Zo’n steiger zou kunnen bestaan uit een aantal pontons in de vorm van schepen. In de gemeenteraad klonken woensdag tijdens een presentatie zorgen over de veiligheid bij dit bad zonder toezicht.

Gemeente Harlingen heeft drie zwembaden vergeleken: een vast bad, een drijvend bad met vaste bodem, beide in de haven, en het steigerbad zonder bodem. Daarbij is gekeken naar bijvoorbeeld onderhoud en bodemverontreiniging en de investering en de kosten voor exploitatie. Het steigerbad krijgt op de meeste punten groen licht, waar de presentatie bij de andere baden rode vlakken liet zien, duidend op problemen.

Filters en pompen in een havenbad zijn een obstakel. “Alles in zout water gaat kapot”, aldus Werner Brouwer van ingenieursbureau Interra. De vaste baden hebben het nadeel dat er toezicht moet zijn als er gezwommen wordt, waardoor er een heel ander prijskaartje aan de exploitatie hangt. Deze regelgeving is niet van toepassing bij een drijvende steiger - en dat roept in de raad vragen op over de veiligheid.

De gemeenteraad kan de komende tijd extra informatie inwinnen, waarna het college van B en W met een concreet voorstel kan komen. Wethouder Paul Schoute: “Als u zegt, dit zien we niet zitten, dan houden we ook echt op; dan hebben we alle varianten gehad.”

 

|Doorsturen

Wil

2023-04-14 11:48:36

Ben het met de wethouder eens wanneer alle opties geen soelaas bieden niet aan beginnen en het wad laat zich niet sturen en gelukkig maar

Adriana

2023-04-14 12:24:30

Niet aan beginnen, bij laag water staat aan het eind van die drijver geen water. Geef het geld liever uit aan een gewoon openlucht zwembad. Daar heeft de bevolking van Harlingen behoefte aan.

Karel

2023-04-14 15:21:33

Wat een geld "furgriemerij". Ijsbaan dicht gooien ( zijn toch geen winters meer om te schaatsen) dan hier een mooi openluchtzwembad realiseren!! 

Gerda van Vliet-Hoekstra

2023-04-15 17:11:26

Waarom geen nieuw pierenbad......??

BuienradarAgenda