Nieuws

Eerste paal voor Nieuw Almenum

De eerste palen voor de fundering gaan erin bij toekomstig Almenum. Wooncentrum Almenum wordt de komende jaren in drie fasen vervangen door nieuwbouw. In de recreatiezaal van wooncentrum Almenum kijken bewoners, omwonenden en betrokkenen woensdag op het grote scherm mee. Na het startsein van bewoonster mevrouw De Vries-Houtsma, boort Kuipers Funderingstechniek uit Lemmer buiten de symbolische eerste paal erin. Na het feestelijke moment is er een gezellig samenzijn met hapje, drankje en muziek van de Harlinger Huusvrouwen.

De 96-jarige mevrouw De Vries-Houtsma, bewoonster van Almenum geeft met een druk op de knop het startsein van de eerste paal boring. Op achtergrond wordt de paalboring via livestream in beeld gebracht. (Foto: Douwe Jorna)

De huidige bewoners kijken uit naar hun nieuwe appartement. In 2021 mochten zij hun voorkeur aangeven. In februari kiezen de toekomstige bewoners van fase 1 hun keuken en tegels uit.

Petra van der Wier, directeur-bestuurder de Bouwvereniging, “We kijken vooruit en zijn blij voor onze bewoners dat we nu eindelijk los kunnen met de nieuwbouw. De bewoners wachten al lange tijd.” De nieuwbouw bestaat uit drie fasen. Op deze manier kunnen de huidige bewoners in Almenum blijven wonen en vlakbij ‘ontzorgd’ verhuizen naar hun nieuwe stek.

Door een bezwaar tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning heeft de Bouwvereniging een jaar vertraging opgelopen met de sloop en nieuwbouw van toekomstig Almenum. Eind 2024 verwacht de Bouwvereniging de eerste fase van 26 nieuwbouwappartementen op te leveren. De planning is dat het totale project in 2027 wordt opgeleverd.
Er komen 130 sociale huurappartementen van De Bouwvereniging en 25 appartementen voor de vrije huursector van Stichting wooncentrum Harlinga. Wethouder Erik de Groot: “De nieuwbouw is een positieve ontwikkeling voor de volkshuisvesting, de doorstroming en de senioren in Harlingen, het is goed om daar feestelijk bij stil te staan.”

In opdracht van de Bouwvereniging is de sloop en nieuwbouw in handen van Friso Bouwgroep en de infrawerkzaamheden bij WMR uit Rinsumageest. Henk Dedden, algemeen directeur Friso Bouwgroep: “We zijn er trots op dat we als bouwgroep een mooie bijdrage kunnen leveren aan utiliteitsbouw in Harlingen. Voor de Maritieme Academie Harlingen bouwen we de nieuwe huisvesting voor leerlingen. Daar komt nu nieuwbouw voor 130 sociale huurwoningen bij voor Almenum. De nieuwe appartementen die we realiseren zijn helemaal klaar voor de toekomst en bieden jarenlang woonplezier.”

Vlnr Bouwe Stiensma (WMR), Henk Dedden (Friso), Petra van der Wier (de Bouwvereniging) en wethouder Erik de Groot. (Foto: Douwe Jorna)

|Doorsturen

BuienradarAgenda