Nieuws

De redders van KNRM station Harlingen

Het zijn mensen die vrijwillig de zee op gaan om anderen te helpen. De opstappers van KNRM station Harlingen hebben één ding gemeen: ze delen een gedrevenheid en ze staan 24 uur per dag, zeven dagen in de week klaar om anderen te helpen. Dat doen ze geheel vrijwillig. Al sinds 1880. In deze maandelijkse serie wordt de Harlinger bemanning aan u voorgesteld. We trappen af met Bram Visser. 

Door Carlien Bootsma

Bram Visser. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

“Je weet van tevoren nooit in welke situatie je belandt”, zegt plaatsvervangend schipper Bram Visser in het boothuis in Harlingen. Het is dinsdagavond, een uurtje of 22.00. De wekelijkse oefenavond is net achter de rug. Het zeewater glinstert nog na op Vissers kale kop. In de 17 jaar dat Visser nu vrijwilliger is heeft hij de meest uiteenlopende situaties meegemaakt. Soms grappige dingen, soms vreselijke. 

Zo ook een enige tijd geleden toen de pieper om kwart over zeven ging. “Ik las dat het om een aanvaring ging en ik dacht meteen: het zal toch niet om de sneldienst gaan?” Een paar minuten later in het boothuis hoort Visser dat het om een aanvaring tussen de snelboot en de watertaxi gaat. “Dat kan dan niet anders zijn dan alleen maar ellende”, zegt hij, “dat weet je van tevoren.”

Bij Visser komt op zo’n moment een stoot adrenaline los. “Ik wil dan maar één ding: er zo snel mogelijk zijn en mensen uit het water halen.” Visser zucht diep. Schudt zijn hoofd. “We voeren uit naar een rampplek.” Het maakte op hem veel indruk.

Hij zegt: “Ons kan ook wat overkomen, redden is niet risicoloos. Ik vertrouw op mijn bemanning en op het materieel. We gebruiken de best denkbare spullen om ons werk uit te kunnen voeren.” 

Dat werk kan heftig zijn. Al lukt het Bram altijd wel om na enige tijd de zwaarte weer van zich af te laten glijden. “We doen wat we kunnen en als dingen zwaar en emotioneel zijn geweest, gaan we met de mannen iets leuks doen. De zinnen verzetten.” De KNRM in Harlingen is echt een team, zegt hij. Bestaand uit allemaal bijzondere mensen. “Dat moet ook wel als je dit werk doet.” Volgens de andere vrijwilligers is Bram de gangmaker. Degene die leven brengt op een feestje.

“En af en toe ben je meer psycholoog dan redder'', zegt Visser. Hij vertelt over een sjouwtje van niet al te lang geleden. Door een navigatiefout voer een man zijn schip aan de grond. Kan gebeuren. De vrouw aan boord zag dat hele varen niet meer zitten en stond met twee honden, eentje onder iedere arm, te wachten op de reddingsboot. “Ze wilde direct van boord. Het was opkomend water, dus het schip waar ze op zat zou vanzelf wel weer loskomen. De man wilde wel wachten, maar mevrouw wilde daar niets van weten. Ze zou zo aan boord springen, zo klaar was ze er mee.” Met enige tact wist Bram de oplaaiende echtelijke ruzie tot bedaren te brengen. Uiteindelijk bleven de man, de vrouw, én de twee honden aan boord.

Visser trekt een biertje open. Voor hem vaste prik na een oefenavond. In zwaarte moet je niet te lang blijven hangen, vindt Visser. Juist omdat hij weet dat het ook anders kan zijn. Visser heeft genieten van het leven tot een kunst verheven. Biertje erbij. De hort op met zijn eigen boot. Leuke dingen doen is het devies. “Je kunt maar beter een beetje vrolijk in het leven staan”, zegt hij. Hij draait als DJ Brambo regelmatig op feesten en partijen, als hij tijd vrij kan maken van zijn bedrijf in speciale metaalproducten.

Volgende maand in deze rubriek: opstapper Lieuwe Post

Wilt u de KNRM helpen? U kunt via onderstaande QR-code bijdragen aan een nieuw overlevingspak voor Bram. De KNRM is u erg dankbaar voor uw steun, groot of klein. Wilt u op een andere manier bijdragen? De KNRM denkt graag met u mee. U kunt bellen of appen naar Sybrand op 06 498 73 147.

Bankgegevens: NL77 ABNA 0847 1744 76 t.n.v. KNRM Harlingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda