Nieuws

De Kiekdoos: nieuw podium voor lokale kunstenaars

In de rustieke omgeving van Wijnaldum, waar de wind de verhalen van het verleden fluistert en de zon de huid streelt met haar warmte, vinden kunst en talent een nieuw thuis. In de schaduw van de historische gebouwen en langs de doorgaande weg, verschijnt een bescheiden maar opvallende galerie genaamd de Kiekdoos. Opgericht door de gepassioneerde kunstenaar Hendrik Dijk en zijn vrouw Thea Holwerda, markeert deze plek een welkome aanvulling in Wijnaldum op cultureel vlak.

Vlnrn exposanten Astrid Kracht en Albert Eggens, en Thea Holwerda en Hendrik Dijk, eigenaren van de Kiekdoos. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Hendrik Dijk, een kunstenaar met een verhaal doordrenkt van reizen en creativiteit, keerde na jaren in Amerika te hebben gewoond terug naar Nederland. Samen met zijn vrouw Thea streek hij in 2020 neer in Wijnaldum. Te midden van de rust en schoonheid van het Nederlandse landschap ontwaakten ze voor het verborgen talent dat de lokale gemeenschap rijk is.
Het idee voor de Kiekdoos ontstond uit een diepgeworteld verlangen om deze verborgen parels van talent een platform te bieden, een kans om hun kunst te tonen aan de wereld. Gelegen aan de doorgaande weg, nodigt de Kiekdoos voorbijgangers uit om ongegeneerd een blik te werpen op de creatieve schatten binnenin.

De eerste expositie in de Kiekdoos, met prachtige portretten geschilderd door Astrid Kracht, was een ode aan de passie en vakmanschap van lokale kunstenaars. Haar werken, vol leven en emotie, trokken tijdens de eerste opening veel bewonderaars. “Het was voor mij een verrassing toen Hendrik bij mij kwam om mijn schilderijen te zien en met zijn plan om een Kiekdoos te beginnen”, zegt Astrid. “Ik vond het heel gaaf om daar als eerste mijn werk te laten zien en om het allemaal zo bij elkaar te zien hangen! En heel mooi de reacties die je dan krijgt. Ik hoop op nog vele prachtige exposities.”

In zijn observatie van het werk van exposant Albert Eggens, beschreef Hendrik Dijk: “Naast het aantrekkelijke van zijn onderwerpen zag ik goede composities, goed gebruik van toonwaardes en een subtiel gebruik van kleur.” Albert legt met zijn fotografie de elegantie van vogels, vlinders en andere fauna vast.
Momenteel schitteren zijn foto’s in de tweede expositie van de Kiekdoos. De foto's zijn een eerbetoon aan de schoonheid van de lokale natuur en riepen bewondering op tijdens de tweede opening van de kiekdoos die ook weer goed werd bezocht. Albert deelt zijn gevoel: “Het is een totaal andere ervaring om je eigen werk aan de muur te zien hangen, in plaats van alleen op een monitor. Het lijkt wel alsof het tot leven komt.”

De Kiekdoos, met bescheiden omvang maar met grenzeloos potentieel, belooft een blijvende bron van inspiratie en bewondering te zijn voor de lokale kunstenaars en de gemeenschap van Wijnaldum. Mocht je komen kijken zonder door de ramen te gluren; de Kiekdoos, op de Buorren 32 in Wijnaldum, is weer geopend op 24 februari en 2 maart van 16.00 tot 17.00 uur. De Kiekdoos is geen commerciële galerie en is niet betrokken bij de verkoop van kunstwerk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda