Nieuws

De invloed van water op de smaak van drank

Met dry january bijna achter de rug, kunnen we bijna weer genieten van een lekker drankje. Van welk drankje je ook houdt, de kans is groot dat jouw favoriete drankje voor een groot deel uit water vaak. De meeste drank bestaat namelijk voor maar liefst 30-60% uit water. Voor het distilleren van drank wordt zelfs meestal mineraalwater gebruikt. Maar wat is nou de invloed van water op de smaak van je drankje?

Des te sterker de drank, des te meer water

Je zou het misschien niet verwachten, maar hoe sterker de drank, hoe meer water het bevat. Dit om te voorkomen dat je bijna pure alcohol drink. Zo bestaat rum bijvoorbeeld voor ongeveer 40% uit alcohol, maar wanneer die niet gedestilleerd zou zijn met water, zou dit maar liefst 90% zijn. De kan is dus groot dat wanneer je sterke drank drink, dit voor ongeveer de helft uit water bestaat. Maar gaat je favoriete gin hier dan ook anders van smaken? 

Het antwoord hierop is ja en nee. Het hangt allemaal af van hoe zuiver het water is. 

 

Hoe zuiverder het water, des te minder effect

Om drank te destilleren kun je het beste water gebruiken dat zo zuiver mogelijk is. Hoe zuiverder het water is, des te minder smaak het namelijk heeft. En hoe smaaklozer het water, hoe minder effect het op de smaak heeft van het drankje. Voor het maken van sterke drank wordt dan ook meestal water gebruikt dat gezuiverd door middel van osmose. Via osmose worden bacteriën, mineralen en andere onzuiverheden uit het water gefilterd waardoor het zo schoon mogelijk is. 

 

Conclusie

Je kan dan ook concluderen dat het gebruik van water in principe weinig invloed heeft op de smaak van je drankje. Mits het water dat gebruikt wordt voor de distillatie zuiver genoeg is. Over het algemeen is dat bij sterke drank altijd wel het geval, omdat het water uitvoerig gezuiverd en gefilterd wordt. 

 

Wat echter wel invloed kan hebben op de smaak is het vat waarin een bepaalde drank gerijpt wordt. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda