Nieuws

Crowdfunding voor korpsschip Harlinger zeekadetten

Voormalig mijnenveger Hr.Ms. Sittard (M830), het schip van de Harlinger zeekadetten, is één van de laatste van zijn soort, de Dokkumerklasse, en heeft een serieuze onderhoudsbeurt nodig. Via het GoFundMe-platform is Cindy Postma een inzamelingsactie gestart om grote delen van de houten romp van het schip te vervangen.

HC-fotograaf Joachim de Ruijter maakte deze foto in 2001 vanuit de SAR-heli toen de Sittard een sloep naar Hull begeleidde. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De Sittard is in 1956 gebouwd en is in de naoorlogse periode actief geweest om de Nederlandse kustwateren veilig te maken door mijnen op te ruimen. Het schip heeft tot 1996 dienstgedaan bij de marine en is in 1997 geschonken aan Zeekadetkorps Harlingen, waar het sindsdien fungeert als korpsschip.

Naast trouwe dienst bij de marine en het korps heeft de Sittard in 2017 een hoofdrol gespeeld in de oscarwinnende Hollywoodfilm Dunkirk. Grote delen van de houten romp van het schip moeten vervangen worden. Dit kan met teak en eikenhout. “Om de kosten hiervan te kunnen dragen,” meldt de campagnetekst, “vragen we u om een bijdrage zodat de geschiedenis en legende van dit schip voor de volgende generatie levend gehouden kan worden!”

Het streefbedrag van de campagne is € 25.000. Doneren kan op gf.me/v/c/4srp/red-de-sittard (of ga naar gofundme.com en zoek naar Sittard).

|Doorsturen

BuienradarAgenda