Nieuws

Boeiende lezing van Sybrand Buma op rsg Simon Vestdijk

De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma heeft vandaag een bezoek gebracht aan rsg Simon Vestdijk om een lezing te geven. Dit in het kader van het 5A-project voor de leerlingen van 5 atheneum. Op boeiende wijze wist de burgemeester de leerlingen te vermaken en te inspireren.

Het 5A project is een project dat al meerdere jaren met groot succes wordt uitgevoerd op rsg Simon Vestdijk. Leerlingen gaan aan de slag gaan met een onderzoek binnen een groot thema (bijvoorbeeld China en de global goals) en leerlingen worden geïnspireerd met diverse lezingen.

Dit jaar heeft de school het project enigszins anders vormgegeven, door het onderzoek te koppelen aan het profielwerkstuk. Om leerlingen na te laten denken over onderzoek, thema’s en alle onderzoeksvaardigheden, hebben de leerlingen een breed scala van lezingen gehad. Zo is schrijver Kees ’t Hart langs geweest en heeft Rein Terwisscha van Scheltinga van het Van Hall instituut een lezing gegeven over de stikstofproblematiek. Daarnaast krijgen de leerlingen workshops in het opstellen van de juiste onderzoeksvraag en deelvragen door de Rijksuniversiteit Groningen.

Het bezoek van Sybrand Buma aan rsg Simon Vestdijk was de laatste lezing voor de leerlingen van 5 atheneum. Op nadrukkelijk verzoek van de burgemeester werd het geen monoloog, maar vooral een interactief gesprek over lokale en landelijke politiek, zijn jeugd in Friesland, het CDA en maatschappelijke thema’s zoals de kloof tussen platteland en regio, klimaat en het politieke stelsel. De leerlingen hadden zich van tevoren goed voorbereid en stelden een groot aantal goede en intelligente vragen. De burgemeester van Leeuwarden sprak na afloop zijn complimenten uit over de groep geïnteresseerde leerlingen: “Wat een leuke groep, en wat een goede vragen!”

|Doorsturen

BuienradarAgenda