Nieuws

Beschonken bootsman dreigt en zwaait met luchtdrukpistool in de haven van Harlingen

LEEUWARDEN/HARLINGEN - Een bootsman op de bruine vloot zorgde voor heel wat ophef, toen hij eind mei vorig jaar op zijn schip in de haven van Harlingen met een luchtdrukpistool stond te zwaaien en mensen op andere boten uitschold en bedreigde.

Het had allemaal anders gemoeten erkende de bootsman, een 50-jarige inwoner van Drachten, maandag op de zitting van de politierechter. Destijds was hij onder invloed, hij had behoorlijk wat bacardi-cola’s op – “Ik had een flink stuk van een fles Bacardi genuttigd” - en hij was nogal euforisch na een periode van drie tot vier maanden ononderbroken te hebben gevaren.

“We waren een klein feestje aan het maken”, gaf de Drachtster toe. Dat feestje ging niet onopgemerkt aan de omliggende schepen voorbij, er werd nogal wat kabaal gemaakt. De verstandhouding met collega-zeevarenden was al niet optimaal, bekende de verdachte. Door de overlast werd het er allemaal niet beter op. Mensen die klaagden kregen verbaal de wind van voren en een vrouw die haar hondje op de kade uitliet zou zelfs in de loop van een vuurwapen hebben gekeken.

Het was weliswaar een luchtdrukpistool, dat volgens de verdachte niet gespannen en niet geladen was. “Maar dat kunnen de mensen vanaf de kant niet zien”, merkte de rechter op. De verdachte voegde eraan toe dat hij zich niet voor kon stellen dat hij het wapen op de vrouw had gericht. De inmiddels gealarmeerde politie kwam met getrokken wapens aan boord. Dat vond de Drachtster wat overdreven.

Dat is gebruikelijk bij situaties waarin melding is gemaakt van een vuurwapen, legde de rechter uit. Vervolgens werkte de bootsman niet echt mee toen hij werd aangehouden. De boeien deden pijn aan zijn polsen volgens de Drachtster en hij werd, met de armen op de rug, bij de trap omhoog de wal op gesleurd. De agenten kregen de nodige scheldwoorden naar het hoofd geslingerd.

Met in elk geval een van de mensen die hij verbaal onheus bejegende heeft de verdachte het bijgelegd. Een goede zaak volgens de officier van justitie. Er zat sowieso een heel ander iemand tegenover haar dan de persoon uit het proces verbaal, vond de officier. De verdachte gaf rustig antwoord op de vragen en toonde zich schuldbewust. De officier: “Ik zie hier een heel andere man voor me dan wat ik in het dossier heb gelezen.”

In de eis, een werkstraf van van 120 uur en een voorwaardelijke boete van 325 euro voor het zwaaien met het luchtdrukpistool, kon de verdachte zich wel vinden. “Ik zou graag een werkstraf willen uitvoeren, omdat ik graag iets terug wil doen”, zei de man. De rechter nam de eis helemaal over. Het luchtdrukpistool zal worden vernietigd.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda