Nieuws

BBB ook grootste in Harlingen bij Provinciale Statenverkiezingen

De (voorlopige) verkiezingsuitslag in Harlingen komt goeddeels overeen met het landelijk beeld: de BoerBurgerBeweging (BBB) is de grootste partij in Harlingen, waar ook een hoge opkomst was.

Woensdagavond stemmen tellen in het tijdelijke stembureau op het Ate Zijlstraplein. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vier jaar geleden was de opkomst in Harlingen ruim 57 procent; afgelopen woensdag was dat ruim 62 procent.

De BBB haalde ruim 23 procent van de Harlinger stemmen. Het grootste verlies is te zien bij Forum voor Democratie; een daling van ruim 13 procent naar iets meer dan 4 procent van de stemmen. Forum voor Democratie was bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2019 nog de grootste van Harlingen, maar kelderde van 1233 naar 334 stemmen.

Het CDA ging van ruim 14 naar iets meer dan 9 procent van de stemmen (720 stemmen). PvdA en VVD scoorden elk ruim twee procent lager. De PvdA ging van 1099 naar 1041 en de VVD van 760 naar 666 stemmen.

In Friesland werd de BBB de grootste partij met bijna 28 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was het CDA nog de grootste partij met ruim 16 procent van de stemmen, maar na woensdag is het CDA de derde partij (ruim 8 procent) na de PvdA op de tweede plaats met ruim 10 procent.

Wetterskip Fryslân

In de (voorlopige) uitslag van de Friese waterschapsverkiezingen is de BBB ook de grote winnaar, met bijna 29 procent van de stemmen – in de top 5 gevolgd door Water Natuurlijk (14,7%), FNP (11,7%), CDA (10,4%) en PvdA (8,4%).

|Doorsturen

BuienradarAgenda