Nieuws

Asielboot Harlingen ook in 2024 beschikbaar voor vluchtelingen

Riviercruiseschip River Diamond blijft het komende jaar onderdak bieden aan maximaal 160 vluchtelingen in Harlingen. Sinds november 2022 dient het schip als crisisnoodopvang aan de sportvissteiger nabij de Nieuwe Vissershaven.

Sinds de start was de Veiligheidsregio Fryslân verantwoordelijk voor het schip en haar bewoners. Vanaf medio december wordt de opvang en begeleiding van de bewoners van het schip overgenomen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), als zijnde een noodopvanglocatie. De crisisnoodopvang op het schip kost de gemeente geen geld. Wel maakt de gemeente het gebruik van de steiger mogelijk.

Volgens burgemeester Ina Sjerps heeft Harlingen goede ervaringen opgedaan met de crisisnoodopvang: “Nog steeds heeft Nederland te maken met een forse asielinstroom. Als gemeente blijven wij hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Van oudsher zijn wij immers een gastvrije en sociale gemeente. Daarom gaat deze locatie over van crisisnoodopvang naar noodopvang.”

Rust en stabiliteit

Een andere locatie voor crisisnoodopvang in gemeente Harlingen is niet voor handen. Het blijven bieden van onderdak aan vluchtelingen op de River Diamond ligt daarom voor de hand. Burgemeester Sjerps: “De crisisnoodopvang zoals die werd verzorgd door de veiligheidsregio verliep op een rustige en goede manier. Samen met het COA zorgen we ervoor dat er zo weinig mogelijk verandert voor zowel de bewoners van de River Diamond als de inwoners van Harlingen. Rust en stabiliteit is voor iedereen erg belangrijk.”

|Doorsturen

Rick de Haan

2023-11-21 17:25:08

Verschrikkelijk weer!

BuienradarAgenda