Nieuws

10 jaar Buurtpreventie in Harlingen: inloopmarkt in Entrepotgebouw

Wat tien jaar geleden begon met een pilot in Groot Ropens, toen Harlingen geplaagd werd door een inbraakgolf, is uitgegroeid tot een netwerk van twintig actieve buurtpreventiegroepen met in totaal ongeveer duizend Harlingers. Om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet, organiseert gemeente Harlingen morgen een inloopmarkt in het Entrepotgebouw. De HC sprak met twee vrijwilligers van het eerste uur; Dagmar Huizenga (De Spiker) en Johan Douma (Groot Ropens).

Surveillance in De Spiker. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)


Inloopmarkt

De inloopmarkt in het Entrepotgebouw is open van 13.00 tot 16.30 uur. De eerste 100 bezoekers krijgen een gratis goodiebag. Er zijn meerdere organisaties aanwezig met een informatiestand, waaronder brandweer en politie. Het programma:

13.15 opening door burgemeester Ina Sjerps

13.30 presentatie project Veilige Havens

14.00 wandeling langs de havens met een stadsgids (max. 15 personen)

14.30 presentatie Regionaal Informatie en Expertise Centrum: ‘Onder de radar: online- en drugscriminaliteit raakt ons allemaal’

Vanaf 13.30 is het mogelijk om de escaperoomgame ‘Foute centen’ te spelen (ieder half uur met vijf deelnemers).


Het is nu rustig, maar tien jaar geleden was dat wel anders. Er was sprake van een inbraakgolf en er hing zo’n gevoel dat inbrekers ieder moment in je huis konden toeslaan. De groep jonge inbrekers leek lange tijd ongrijpbaar en de politie haalde alles uit de kast om ze te pakken, zoals de inzet van drones en een lokwoning. En op initiatief van gemeente Harlingen en de politie werd de eerste buurtpreventie-groep in Groot Ropens gelanceerd.

Johan Douma was destijds voorzitter van de wijkvereniging en betrokken bij de oprichting. Er kwamen bordjes ‘attentie buurtpreventie’ aan het begin van de wijk en buurtbewoners kunnen verdachte zaken melden in een whatsapp-groep. Daarnaast surveilleren ze door de buurt. “We hadden niet de indruk dat we een inbreker op heterdaad zouden betrappen”, zegt Johan. “Het is preventief. Als er een auto stond met de lichten uit en twee of drie mensen erin, stapten we erop af. In die tijd waren er jongens die aan het verkennen waren, die in de avond hun slag sloegen.” Soms werd de hulp van de politie ingeroepen en werden er identiteitsbewijzen gecontroleerd.

Ook in De Spiker werd de inbraak-dreiging gevoeld. “We hadden tegenover ons iemand in de tuin”, vertelt Dagmar Huizenga. “En verderop in de wijk werd er ingebroken.” Daarom werd er op eigen houtje en samen met buren een whatsapp-groep in het leven geroepen. Later is dat in samenwerking met de wijkagent een officiële buurtpreventie-groep geworden.

De groepen in De Spiker en Groot Ropens tellen elk ruim tachtig leden. In beide wijken zijn ongeveer dertig leden die volgens een rooster in koppels surveilleren. Coördinatoren van de buurtpreventie-groepen hebben onderling contact zodat ze ook weten wat er iets verderop speelt.

Nu het heel rustig is, loopt de animo voor de surveillance wat terug. Maar toen Harlingen werd geteisterd door een pyromaan die vooral auto’s in brand zette, was de bereidheid groot. “Mensen in de buurt wilden zelf ’s nachts surveilleren”, zegt Johan. Het spannendste dat hij meemaakte: er was iemand onder invloed van drugs met een luchtdrukgeweer in het Harlinger Bos aan het schieten. De man werd klemgereden waarna de politie het overnam.

Een leuke bijkomstigheid van buurtpreventie, vertelt Dagmar: je leert mensen in de wijk kennen. “Ik surveilleer met iemand die ik voorheen niet kende en nu weten we bij wijze van spreken alles van elkaar.”


Er zijn momenteel 20 actieve groepen: Groot Ropens, De Spiker, Marnehiem en Grettingapark, Midlumerlaan, Trebolbuurt, Byniastate, Koningsbuurt, omgeving speeltuin Pollebeer, Noorderkwartier, Midlum, Ludingaweg (buitengebied), Wijnaldum, Schepenwijk 1 en 3, Plan Zuid, Havenkwartier, Ludinga, Oosterpark omgeving Jacob Catsstraat en centrum Zuid. De meeste groepen bestaan uit een whatsapp-groep en de eerste vijf genoemde wijken hebben surveillance. Nog niet heel Harlingen is gedekt en de gemeente zou dat wel graag willen. Aanmelden: stuur naam, adres, telefoonnummer naar buurtpreventie@harlingen.nl. Uw aanmelding wordt door de politie gecheckt om infiltratie te voorkomen.


 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda