Nieuws

Recordaantal bezoekers Hannemahuis in 2023

Museum het Hannemahuis heeft in 2023 ruim 16.000 bezoekers getrokken. Dat is het hoogste aantal in de geschiedenis van het museum - nooit eerder heeft Museum het Hannemahuis in Harlingen in één jaar tijd zoveel bezoekers over de drempel gehad.

Leerlingen van ikc ’t Wad bezoeken tentoonstelling Hete Vuren in het Hannemahuis.

Exposities ‘Match 1op1 met het Rijksmuseum’ (waarin het Hannemahuis een belangrijk dubbelportret door Frans Hals en een topstuk uit eigen collectie combineerde) en ‘Hete Vuren’ (33 schilderijen uit het Rijksmuseum, nog tot en met 7 januari) bleken publiekstrekkers, evenals andere presentaties en activiteiten.

Nieuw vanaf januari 2023 was de gratis openstelling elke tweede zondag van de maand. Deze openstelling, een idee van Harlinger wethouder Erik de Groot, werd als proef het hele jaar volgehouden.

Tot en met half maart 2023 waren werken van het kunstenaarsduo Kaneli & Smit te zien, grote schilderijen vervaardigd met klei en afzettingen door eb en vloed. Van april tot en mei 2023 vormden tastbare herinneringen uit de oorlogsjaren in Harlingen een indrukwekkende tentoonstelling.

Kleinere presentaties waren die van aquarellen en collages uit de natuur door Dinita Bezembinder-Mir y Vilar, ‘100 jaar Terschellinger Stoombootmaatschappij rederij Doeksen’ en ‘Geef mij woorden, 17 schilderijen van Marian van Unen’ (nog tot en met 21 januari).

In de museumtuin waren van juni tot en met oktober abstracte beelden in graniet van Wijnand Zijlmans te zien.

Tientallen groepen volwassenen en kinderen kregen rondleidingen door het museum en de tentoonstellingen.

Afbeeldingen van voorwerpen uit de collectie van het museum werden gebruikt in televisie-uitzendingen op NPO 2 (Vergeten Helden) en NPO1 (Het verhaal van Nederland). In december wist het museum twee vroege pasteltekeningen door Nicolaas Baur uit de 18e eeuw te verwerven.

Voor 2024 staan er weer interessante projecten op stapel. Zo wordt dit jaar een boek over de bijzondere wapenborden in het museum gepresenteerd.

|Doorsturen

BuienradarAgenda