Nieuws

Ondernemend Harlingen en BENG Evenementen zetten streep door drie zomermarkten

HARLINGEN – De Zomermarkten, die voor donderdag 10, 17 en 24 augustus in de agenda stonden, gaan vanwege te weinig animo dit jaar niet door.

Al jaren organiseert Ondernemend Harlingen (OH) in samenwerking met BENG Evenementen op de donderdagen in de zomervakantie een zomermarkt. “Samen met muziek en entertainment zorgen deze voor een gezellige sfeer, reuring en extra bezoekers in de stad”, aldus Gerard de Boer, voorzitter van OH. BENG heeft in de voorbereidingen van de komende zomermarkten al veel werk verzet. Helaas hebben zich voor de eerste drie zomermarkten te weinig standhouders aangemeld om voldoende kramen bezet te krijgen.

“De afgelopen jaren zagen we al een daling van het aantal standhouders op de zomermarkten en de coronaperiode deed hier nog eens een flinke schep bovenop”, zegt Karen van BENG. “Er zijn meer evenementen en festivals met markten als randprogrammering bijgekomen, waardoor de keuze voor standhouders groter wordt. Als organisator speur je naar een leuke mix van marktstands en handel, maar de spoeling wordt steeds dunner. Daarnaast vissen alle organisaties in dezelfde vijver. De handelaar kiest voor een markt waar hij/zij het best kan verdienen. Deelnemers blijven weg omdat de verkoop terugloopt. Tot slot kampen veel markthandelaren met het probleem dat er geen opvolging is, dus stoppen ze en veel handelaren hebben als gevolg van de coronajaren de handdoek in de ring moeten gooien.”

Een extra tegenvaller dit jaar is dat de bijkomende kosten voor de inzet van verkeersregelaars bij de afsluiting van de straten, niet opwegen tegen het lage aantal deelnemers van de zomermarkten. “Voorheen regelden we deze inzet altijd zelf, maar de gemeente heeft vorige week laten weten dat dit door vrijwilligers, hekkenbewaarders of gecertificeerde verkeersregelaars moet worden gedaan,” zegt Willard van BENG. “Aangezien het moeilijk wordt om hier van ’s morgens 8.00 tot ’s avonds 18.00 uur een vrijwilliger voor in te zetten zijn we genoodzaakt om betaalde krachten in te huren. De kosten daarvan zijn tegenwoordig zo hoog dat dit niet op te brengen is met de drie kleine zomermarkten.”

Afgelopen maandag zijn het bestuur van OH en BENG bij elkaar geweest. Na alles nog eens goed afgewogen te hebben, zijn zij tot de conclusie gekomen dat het financieel onverantwoord wordt. “We zijn dus genoodzaakt om een streep door deze drie markten te zetten”, aldus Karen. “Natuurlijk is dit geen leuke keuze om te maken, maar helaas zit er niks anders op. De zomermarkt van donderdag 31 augustus, tijdens de Visserijdagen, gaat zoals het er nu naar uitziet wél door!”

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda