Nieuws

Zoutcaverne ingestort bij experiment zoutfabriek

HARLINGEN - Het ‘dak’ van een zoutput van Frisia is twee jaar geleden ingestort. Die instorting was het gevolg van experimentele zoutwinning. Dat blijkt uit een uitspraak in een rechtszaak tussen de Harlinger zoutfabriek en het ministerie van Economische Zaken (EZ). Frisia eiste fiscale korting op de reparatiewerkzaamheden, maar kreeg die niet.

Frisia kreeg wel korting voor een onderzoek naar ‘zoutkruip’. EZ stemde in met een verlaagde afdracht van loonbelasting en premies, volgens een wet die onderzoek en werkgelegenheid moet stimuleren.

Met het project ‘Onderzoek gedrag in caverne en werkingsprincipe rondom zoutkruip’ wilde Frisia nieuwe technische kennis opdoen over bewegingen van zout(lagen) op grote diepte. Dit zou moeten bijdragen aan een betere pekelwinning.

 

In de uitspraak, die vorige week is gepubliceerd, wordt het experiment van Frisia beschreven: de zoutfabriek ontwikkelt een caverne of holte van beneden naar boven en start met een cilindervorm. Daar boven ontstaat een ‘dak’ van zout. Een belvormige caverne geeft de minste kans op grondverzakkingen en om die reden is daar mee geëxperimenteerd. Door een grotere overspanning kan dit echter ook leiden tot een grotere dak-instabiliteit.

 

Doordat het dak van ‘BAS 30’ in april 2016 is ingestort, is er schade ontstaan aan holle buizen die voor de zoutwinning worden gebruikt. Herstel van de schade is een kostbare operatie. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste bestuursrechter op het gebied van het sociaal-economisch bestuursrecht, valt deze reparatie niet onder ‘speur- en ontwikkelingswerk’ en dus is de eis van Frisia afgewezen.

 

Het was overigens niet de eerste keer dat een caverne van Frisia instortte. In 2010 kwam het ‘dak’ van BAS 3 naar beneden. Doordat dit “dusdanig instabiel” bleek te zijn, is deze put toen verloren gegaan. Dit werd pas vijf jaar later bekend, tijdens een rechtszaak van Omrin tegen Frisia. Deze zaak draaide om de afname van stoom uit de afvaloven en de betalingen door de zoutfabriek.

|Doorsturen

Albert

2018-07-27 21:25:08

kan helaas bron van dit sprookje niet vinden???

BuienradarAgenda