Nieuws

Zeven vrijwilligers Brandweer Harlingen ontvangen koninklijke onderscheiding

Zeven vrijwillige brandweermannen hebben afgelopen zaterdag in de Harlinger brandweerkazerne een ‘lintje’ gekregen. Burgemeester Roel Sluiter reikte de versierselen behorende bij ‘Lid in De Orde van Oranje-Nassau’ uit aan Ronald Wouda, Eeltje Watze Nauta, Johannes Friedrich Hinrichs, Roelof Toering, Albert Pieter Dotinga, Gerrit de Boer en Gerard Johannes Brunsmann. Tevens kreeg een aantal vrijwilligers een onderscheiding van de brandweer.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Ronald Wouda (43) Brandmeester

Staat bekend als een zeer betrokken, vakkundige en actieve brandweerman die verschillende functies heeft bekleed, waaronder chauffeur en bevelvoerder. Hij heeft zich beziggehouden met materiaalzaken en daardoor in diverse werkgroepen gezeten. Ronald Wouda was ook instructeur; niet alleen voor Harlingen maar ook bij meerdere brandweerposten. Hij maakte deel uit van de staf en heeft zo het reilen en zeilen van brandweer Harlingen medebepaald. Na bijna 23 jaar als vrijwilliger in dienst bij de brandweerpost Harlingen neemt hij afscheid. Hij blijft gelukkig nog werkzaam bij de 24-uurs dienst in Leeuwarden en kan vandaaruit indien nodig wel eens als bevelvoeder invallen.

 

Eeltje Watze Nauta (51 jaar) Hoofdbrandwacht

Sinds september 1989 brandweervrijwilliger bij Brandweer Fryslân, post Harlingen. Als vrijwillige manschap/chauffeur betrokken bij talloze hulpverleningen en branden> hij maakte jarenlang deel uit van het onderdeel commissie in de OR. Nauta heeft een bijzondere, leuke humor, relativeringszin en een ontwapende wijze van optreden en is daarmee een belangrijke schakel in het team. Hij heeft oog voor collega’s en maakt zich soms oprecht zorgen of de aandacht en zorg voor de vrijwilligers niet in het gedrang komt. Hij is actief binnen het netwerk Roze in Rood voor meer zichtbaarheid van alle lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender collega’s. Na 30 jaar heeft hij het besluit genomen om (per 1 juli jongstleden) te stoppen.

 

Johannes Friedrich Hinrichs (53) Hoofdbrandwacht

Sinds 1986 vrijwilliger bij Brandweer Harlingen. Op 1 december 1991 bevorderd tot brandwacht 1e klasse en bijna vier jaar later bevorderd tot hoofdbrandwacht. In maart 2010 aangewezen als brandweerchauffeur. Archivaris door zijn uitgebreide documentatie opgebouwd tijdens zijn lange carrière. Hinrichs maakt als hobby-fotograaf een foto serie van de nieuw te bouwen brandweerpost. Hij is actief kaatsliefhebber waardoor zijn activiteiten voor de brandweer in het kaatsseizoen soms in de knel raakten. Hij neemt na 33 jaar actieve dienst afscheid.

 

Roelof Toering (61) Hoofdbrandwacht

In 1986 in repressieve dienst getreden bij de Brandweerpost Harlingen. Hij vervulde onder andere de functies van chauffeur, schipper, verkenner gevaarlijke stoffen en redvoertuig-bedienaar. Toering onderscheidde zich door zijn inzet, enorme kennis van zaken, no nonsens en hij is to-the-point. Hij is penningmeester van de personeelsvereniging en na bijna 34 jaar brandweervrijwilliger heeft hij besloten eind dit jaar te stoppen. 

 

Albert Pieter Dotinga (5) Hoofdbrandwacht

Vanaf 1 januari 1995 vrijwilliger bij de Brandweerpost in Harlingen: 24 dienstjaren

lid Onderdeel-commissie van de OR; de lasser en ‘beheerder’ van de onderhoudsploeg. Als hobby is Dotinga beheerder van een spoorwegennetwerk. Weliswaar een modelspoorwegennetwerk, maar je moet toch ergens beginnen! Verder sinds een aantal jaren actief als tamboer-maitre van de christelijke muziekvereniging Hosanna.

 

Gerrit de Boer (56) Brandmeester

In 1986 toegetreden tot de vrijwillige brandweer van Harlingen; 33 dienstjaren als bevelvoerder, schipper en verkenner gevaarlijke stoffen. Tevens duiker geweest en instructeur, zowel ’s avonds als overdag. De Boer neemt deel aan het bevelvoerdersoverleg. Kortom, altijd in de weer met de brandweer!

 

Gerard Johannes Brunsmann (64) Brandmeester 

Sinds 1980 vrijwilliger bij de Brandweerpost in Harlingen. Neemt als bevelvoerder natuurlijk deel aan het bevelvoerdersoverleg. Brunsmann pakt als lid van de personeelsvereniging veel zaken op maar ook tijdens oefeningen kan iedereen een beroep op hem doen. Eén telefoontje en Gerard staat klaar, is een veel gebruikt advies. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse brandweerestafette.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda