Nieuws

Van Finland naar Harlingen met watertaxi

Guido Berends begon in 2017 met een watertaxi naar Vlieland en Terschelling, die hij naar zijn firma de Bazuin vernoemde. Het bleek een schot in de roos en regelmatig voer Guido, ooit een begenadigd schaatser, met gasten naar Vlieland of Terschelling. De wens voor een tweede wat groter schip werd steeds groter. Uiteindelijk vond hij deze in Finland. Guido heeft het schip samen met vriend Casper van Veen naar Harlingen gevaren. Vorige week donderdag vertrokken ze uit Finland.

Door Ubbo Posthuma

Casper van Veen (links) en Guido Berends op de Stormloper. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

“Er zijn daar veel goed onderhouden, betrouwbare en zeewaardige schepen”, zegt Guido In februari van dit jaar gingen Guido en Casper naar het Finse Turku om de boot, die in een hal lag, te bekijken. Ze werden er direct verliefd op en zonder proefvaart werd de knoop doorgehakt en deze boot aangeschaft.

Vorige week woensdag was het moment om de boot op te halen. Per vliegtuig gingen de mannen naar Helsinki waar de bemiddelaar hen al op stond te wachten om beiden per auto naar Turku te brengen. Casper: “Tijdens de vliegreis vlogen we nog over Harlingen, duidelijk zichtbaar. Een prachtig gezicht.”

 

Donderdag begonnen ze aan de terugreis, in etappes. Van Turku naar land waar ze overnachtten. Vrijdag de oversteek naar het Zweedse Stockholm in ongeveer vijf uren. Onderweg genieten van de vele eilandjes en het windstille weer. Zaterdag van Stockholm naar de badplaats Kalmar, acht uren varen. “Daar hebben we wat gegeten en omdat we wisten dat het songfestival op tv was, zochten we een kroegje op”, zegt Guido. “Helaas geen televisie. Maar een aantal Zweedse dames zat op hun telefoon naar de uitslag te kijken. Toen het moment daar was en Nederland won sprongen wij enthousiast een gat in de lucht. De dames dropen teleurgesteld af”, lacht Guido.

 

Zondag voeren ze van Kalmar naar het Duitse Kiel. Er stond een flinke zee en het zat halverwege potdicht van de mist. De oversteek duurde ongeveer tien uren. In Kiel stonden de vader van Casper en broer Marcel op de kade. Zij waren per auto naar Kiel gereden. Ze zijn aan boord gestapt en meegevaren van Kiel, door het Kielerkanaal, naar Rensburg. Het Kielerkanaal vormt de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee en behoort tot de drukst bevaren kanalen in de wereld.  Met de trein reisden zij weer terug naar Kiel, en Guido en Casper gingen verder naar Cuxhaven, ook weer tien uren varen.

 

De laatste etappe op dinsdag van Cuxhaven naar Harlingen. Gerekend was op vijf tot zes uren varen. Echter door de sterke noordwesten wind werd dit negen uren. Eindelijk, om 21.00 uur kwam Harlingen in zicht. Op hun scherm zagen ze twee snelle boten naderen. Reddingsboot de Wiecher. Ja het was natuurlijk oefenavond van de KNRM. Nog een bootje, hun eigen watertaxi De Bazuin. Bij de Pollendam volgde de ontmoeting en Caspers vrouw en kinderen waren aan boord. Ook de KNRM zorgde voor een ere-escorte. Guido: “Op de kade stonden familieleden van mij en Casper met ballonnen, een bijzonder feestelijk welkom. Heel emotioneel we moesten beiden wel even een traantje wegpinken”, zegt Guido. Zijn vriendin Sanna had een fles champagne meegenomen die vervolgens over de watertaxi werd gegooid en zo werd het schip gedoopt. De naam luidt ‘Stormloper’, vernoemd naar een vroeger schip van oma Van Veen. Beide mannen kunnen terugkijken op een vermoeiende, maar prachtige reis. Het is zoals ze zelf zeggen: “Als vrienden hebben we alles samen gedaan, het voelt dan ook als óns project.”

 

Onderweg hebben ze allerlei omstandigheden meegemaakt en de nieuwe watertaxi was goed uitgetest. Het schip heeft een topsnelheid van 80 kilometer per uur. Maar die snelheid wordt nooit gevaren; het blijft bij 55 km. Ook economisch gezien de beste snelheid. Men kan 12 passagiers een goede zitplaats bieden. Verder is er een toilet met douche aan boord. De watertaxi wordt vooral bedrijfsmatig ingezet en is dan ook heel interessant voor bedrijven. Er zijn al diverse bekende BN-ers vervoerd, zoals prinses Laurentien, dokter Tinus van de serie Dokter Deen, cabaretier en televisiepresentator Ruben Nicolai maar ook Dan Brown, schrijver van onder andere De Da Vinci Code.

Meer info op www.harlingen-watertaxi.nl.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda