Nieuws

Slag in de Rondte maandag van start

HARLINGEN - De Slag in de Rondte, een zeilrace voor traditionele zeilschepen, zal aanstaande maandag om 10.00 uur plaatsvinden. Vanaf de Willemskade zullen de deelnemers, wanneer de windrichting het toelaat, starten. Voor de toeschouwer is dit een spectaculair gezicht. In de haven worden onder veel rumoer de zeilen gehesen, waarna één voor één de schepen losgooien om vervolgens weg te zeilen van de vaste wal.

 

De Slag in de Rondte is een vijfdaagse zeilmarathon voor historische zeilcharterschepen, zoals aken, tjalken en klippers, die sinds 1995 jaarlijks gehouden wordt op de getijdenwateren van de Waddenzee. Start en finish zijn te Harlingen. Deelnemers kunnen punten verdienen door de volgende havens aan te lopen: De Cocksdorp op Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzijl. De organisatie Stichting Wantij promoot met deze wedstrijd het traditionele zeilen. Tijdens de race mag er namelijk geen gebruik worden gemaakt van de motor en moderne navigatiemiddelen. De schipper en haar of zijn bemanning moeten bijvoorbeeld midden in de nacht op zoek naar de boeien met alleen de hulp van de kaart en een schijnwerper. Het vergt nogal wat kennis van het Waddengebied en zeilervaring om deze race goed te volbrengen. En doordat ieder jaar de omstandigheden qua wind en waterstand anders zijn, blijft het een spannende race voor zowel de deelnemers als de thuisblijvers. Op de facebookpagina kan men de race volgen.

Zaterdagochtend om 6.00 uur moeten alle schepen binnen zijn en om 21.00 uur is de prijsuitreiking in de Lichtboei. Er zijn niet alleen prijzen voor de drie schepen met de meeste punten en de snelste tijd, er is ook een leuke troostprijs, de bolletjestrui. Deze wordt uitgereikt aan de deelnemer die het langst vast heeft gezeten op een hoge zandplaat. Tijdens de avond van de prijsuitreiking speelt de band The Escalates. Het feest is voor iedereen toegankelijk.

 

|Doorsturen