Nieuws

‘Selfie-kunstwerk’ kost half miljoen en krijgt kritiek eilandgangers

HARLINGEN – De gemeente Harlingen staat op het punt een zwervend kunstwerk van Frank Stella te adopteren. Plaatsing van het kunstwerk ‘Broken Jug’ op het eilandparkeerterrein kost de gemeente Harlingen de komende vijf jaar meer dan een half miljoen euro (ex BTW). Dat wordt betaald door eilandgangers die hun auto in Harlingen parkeren. 

Het kunstwerk van onderaf gezien. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Het kunstwerk ‘Broken Jug’ van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella kwam min of meer door toeval naar Harlingen, en staat al enkele jaren op een terrein aan de Nieuwe Industriehaven. Het college van B en W heeft een intentieovereenkomst met Stella gesloten voor bruikleen van het kunstwerk, dat een plek moet krijgen bij het eilandparkeerterrein aan de Harlingerstraatweg. “Met het toevoegen van een landmark als de ‘Broken Jug’ worden veel selfies verwacht van de circa 600.000 eilandtoeristen”, aldus B en W.

De gemeente Harlingen maakte de plannen vorige week bekend. De HC informeerde naar de kosten, waarop de woordvoerder van de gemeente meldde dat het om 10.000 euro per jaar gaat. En kleven echter grotere bedragen aan de plannen, blijkt uit een raadsvoorstel.

Entreeplein

De gemeente wil een ‘entreeplein’ bij het parkeerterrein aanleggen waar het kunstwerk een plek krijgt. Dit plein komt aan het begin van de eilandparking, nabij de Tsjerk Hiddessluizen/aan de Zuidwalweg. De kosten (die deels ook gemaakt zouden worden zonder kunstwerk) bedragen volgens een raming 165.000 euro. Transport, schoonmaak en een vergoeding voor een zaakwaarnemer bedragen 98.000 euro. Onderzoek en fundering kosten 75.000 euro en het omleggen van kabels kost 20.000 euro. De huur kost jaarlijks 10.000 euro (de helft gaat naar een stichting naar keuze van de gemeente Harlingen) en de verzekering 15.000 euro. Met een post ‘onvoorzien’ van 25.000 euro komt het totaal voor de komende vijf jaar op 508.000 euro.

Het college van B en W wil het parkeertarief voor eilandgangers met een kwartje verhogen naar € 7,25. Dit levert naar verwachting jaarlijks 84.000 euro op, waarmee het plan afbetaald kan worden. Hoewel het betaald wordt door toeristen, klinkt er kritiek op internet. Gasten van de bruine vloot parkeren elders, maar betalen ook mee aan het kunstwerk dat ze mogelijk nooit zien.

Afwentelen

Meerdere mensen vinden het niet gastvrij van Harlingen. “Parkeren heeft niets met kunst te maken”, schrijft een eilandganger. “Dit is gewoon asociaal van Harlingen, ze weten dat je daar moet parkeren”, schrijft een ander. Weer anderen stellen dat ze elders op zoek gaan naar een parkeerplek. “Gemeente Harlingen is van de pot gerukt. Buiten dat vind ik het een lelijk ding.”

Een eilandliefhebber vraagt zich af: “Waarom moeten passanten betalen voor een voorziening die van de stad is?” Een ander: “Kosten afwentelen op burgers die geen inspraak hebben. Een ozb-verhoging voor dit kunstwerk was nooit door de gemeenteraad gekomen.”

Het kunstwerk van Frank Stella wordt in de VS ook wel een ‘bandshell’ genoemd; een ‘schelp’ of muziekkoepel waarin een band kan optreden. Het orkaanbestendige kunstwerk was oorspronkelijk bedoeld als entree voor het baseball-stadion in Miami. De bouw begon in de Verenigde Staten. Volgens één van de Amerikaanse bouwers viel de bouw stil door geldgebrek. Later verhuisde het project naar Cherbourg (Frankrijk). Een Franse webencyclopedie meldt dat de koper afhaakte toen het kunstwerk duurder werd dan gepland. 

Scheepsbouwer

Het kunstwerk is in Cherbourg afgebouwd. “Niemand wil de ongelooflijke kiosk van Stella”, kopte de Franse webpublicatie Batiweb in 2002. Het kunstwerk stond toen in een hoek van het werfterrein van een scheepsbouwer. Tot het kunstwerk in april 2018 - na ongeveer zestien jaar - op een schip van Amasus Shipping naar Harlingen werd gebracht. Volgens een Franse maritieme publicatie wilde Cherbourg het kunstwerk houden, maar besloot Stella het kunstwerk terug te halen naar de VS, na technische aanpassingen die in Nederland uitgevoerd zouden worden.

Het voorstel van B en W staat op de agenda van de commissievergadering van volgende week woensdag (3 maart). De gemeenteraad neemt donderdag 18 maart een beslissing.

|Doorsturen

Jan smit

2021-02-26 18:35:39

Met verbazing lees ik de reacties van de zgn. Eilandgangers op de verhoging van 25 cent die de gemeente doorvoert als bijdrage voor het kunstwerk. Asociaal, van de pot gerukt en ga zo maar door zijn de reacties.  Waar hebben we het over! 25 cent per dag! Voor toeristen die honderden zo niet duizenden euro's uitgeven op de eilanden. Vergeten die eilandgangers dan de investeringen die wij als gemeente moeten betalen om ervoor te zorgen dat ze hier met hun auto kunnen komen? De meesten komen hier door Harlingen rijden, parkeren hun auto en vertrekken. Ze veroorzaken meer overlast dan dat ze iets bijdragen aan de toeristische sector hier in harlingen. Wij Harlingers moet dankzij die krenterige eilandgangers een parkeervignet aanschaffen omdat ze anders hun auto's in de woonwijken parkeren om zo maar zo goedkoop mogelijk uit te zijn zodat ze een ijsje meer kunnen kopen op het eiland. Schaam jullie eilandgangers!!! Jullie veroorzaken ontzettend veel overlast met al het autoverkeer, verwachten allerlei voorzieningen die door ons Harlingers betaald worden. Maak je dan niet druk om 25 cent!!! Ga lekker een dagje naar Amsterdam en probeer daar je auto maar eens te parkeren voor dat bedrag. Afz. J. Smit, een verontwaardigde bewoner van Harlingen.  

Theo

2021-02-27 14:01:14

Geld verkwisting!! In een tijd dat de horeca en de winkels alle zeilen moeten bij zetten om te overleven, verspild de gemeente geld aan een achterlijk kunstwerk.

BuienradarAgenda