Nieuws

Druk op woningmarkt: Spaansenterrein weer in beeld

Terwijl de eengezinswoningen in Ludinga zijn uitverkocht, wil gemeente Waadhoeke in Sint Anna Parochie een nieuwe wijk van 75 woningen bouwen. Een rijtjeshuis in het Oosterpark kost inmiddels meer dan 200.000 euro. De Bouwvereniging telt meer dan 3200 inschrijvingen, waaronder ongeveer 800 actief woningzoekenden. Een rijtjeshuis in Ludinga werd laatst te huur aangeboden: 1250 per maand. Ook in Harlingen is sprake van een overspannen woningmarkt, met schaarste en steeds verder oplopende prijzen. De provincie Fryslân geeft geld aan gemeenten om snel met woningbouwplannen te komen. Volgens wethouder Erik de Groot is het urgentiebesef bij de gemeente groot. Hij mikt op woningbouw achter het station en langs de Pollendam. En hij verwacht binnen één of twee maanden witte rook voor het Spaansenterrein.

Het artikel 11-gebied ten westen van Ludinga, de twee lappen grond die aan de Noordmeep grenzen. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De gemeente kocht dit terrein aan de Kanaalweg in 2009 van Spaansen. Dat ging niet volgens het boekje en de gemeente liet de koop later tegen het licht houden, waarna de rechtbank oordeelde dat er sprake was van staatssteun. De koop werd na peperdure en slepende rechtszaken teruggedraaid. Spaansen voelde zich geschoffeerd en het conflict kwam de verhouding tussen de gemeente en Spaansen niet ten goede. Onder wethouder De Groot lijkt daar nu verandering in te komen. “We willen een oplossing vinden. We zijn op een heel positieve manier en in goede sfeer in gesprek. Ik verwacht binnen één of twee maanden witte rook.” Naar verluidt wordt hierbij een landelijke projectontwikkelaar bij betrokken.

Projectontwikkelaar Wopke Klaver wil liever vandaag dan morgen gaan bouwen in het ‘artikel 11-gebied’. Dit is een stuk grond ten westen van Ludinga, langs de Noordmeep, vernoemd naar een wetsartikel over onder andere uitwerkingsplannen. “We kunnen hier à la minute 150 woningen bouwen en de druk van de markt af halen”, zegt Klaver. Volgens Klaver is ontwikkeling van het Spaansenterrein veel te duur. “Alleen de sanering zal miljoenen kosten.” Ontwikkeling van het Spaansenterrein zal volgens Klaver nog vele jaren duren.

In de wijk Ludinga is het maximumaantal woningen enige tijd geleden bereikt. “We hebben de afgelopen jaren bijna 500 woningen in Ludinga gebouwd en we zijn uitverkocht”, vertelt Klaver. “We krijgen elke week vier of vijf aanvragen uit het hele land, ook veel aanvragen uit Harlingen. Er staan 169 mensen ingeschreven voor een koopwoning in het artikel 11-gebied. Van deze mensen hebben 58 een sociale huurwoning in Harlingen.” Als zij een woning kopen, komt er een huurwoning vrij, benadrukt Klaver. “Dit geeft de gewenste doorstroming, wat al vele jaren een stokpaardje is van de politiek.”

De gemeente en Klaver zitten echter niet op één lijn wat betreft bouwen in het artikel-11 gebied. Meer daarover in de papieren HC van vandaag.

|Doorsturen

BuienradarAgenda