Nieuws

Boreas opnieuw eerste bij Slag in de Rondte

Maandag 5 november startte de vijfdaagse zeilmarathon ‘Slag in de Rondte’ in de Willemshaven te Harlingen. De wind was gunstig en alle schepen konden in de haven de zeilen heisen om vervolgens al zeilend de haven te verlaten. De acht deelnemers gingen de strijd met elkaar aan om zo snel mogelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Noordpolderzeil aan te doen zonder gebruik van de moderne navigatiemiddelen en motor.

Er werd dag en nacht doorgevaren, waarbij er eigenlijk alleen rustmomenten waren wanneer de schepen vastliepen op de ondieptes. Het Harlinger schip Boreas had samen met de Ouderzorg en de Hollandia direct een mooie positie in het klassement; zij voeren als enige meteen naar Texel om vervolgens richting het Oosten te zeilen.

 

Maar de Slag in de Rondte staat er om bekend dat je pas eerste bent zodra je in Harlingen door de havenmond zeilt. Tijdens de race kan er nog zoveel gebeuren, één foutje en je ligt hoog en droog op een zandbank, dat je als deelnemer altijd rekening moet houden met een inhaalslag van je tegenstanders. Zo ook deze editie.

 

De Boreas lag prachtig op kop woensdag avond. Zelfs na een zeer moeilijke haven-manoeuvre in West-Terschelling, waarbij het schip naar buiten moest worden gejaagd vanwege de ZZO wind. Na het vertrek uit de Terschellinger haven leek een bekeken zaak. Maar vanuit het oosten kwamen de Ouderzorg, de Hollandia en de Overwinning ineens snel dichterbij. Vooral de Overwinning maakte het de andere drie zeer moeilijk. Uiteindelijk zeilden deze vier schepen na een lange race van ruim  65 uur toch binnen een half uur de haven van Harlingen binnen.

 

Om 4.13 uur ’s nachts kwam schipper Henk Teuben met de Boreas over de finish, gevolgd door de Overwinning die de Ouderzorg en de Hollandia achter zich had gelaten. De Ouderzorg werd derde en de Hollandia viel helaas net buiten de prijzen. Terwijl deze vier schepen al konden terugkijken op een prachtige race, waren er nog vier schepen aan het zwoegen ter hoogte van Ameland en Schiermonnikoog. Vooral de bemanning van de Welvaart en Najade hadden het zwaar; zij hebben schepen met een behoorlijk diepgang en liepen meerdere malen voor lange tijd vast. Uiteindelijk kwam de Najade als laatste op vrijdag na 105 uur zeilend de haven binnen.

Gelukkig kent de Slag in de Rondte ook een troostprijs voor de schipper die het langst op een zandbank heeft gelegen, dus mocht Hans Vlasbloem de beruchte bolletjestrui in ontvangst nemen tijdens de prijsuitreiking.

 

De deelnemers konden allen weer terug kijken op een zeer mooie race. Want tijdens deze race is het niet alleen genieten van het zeilen maar ook van het Waddengebied.

 

Uitslag Slag in de Rondte 2018

Tijd in uren

Schip

 

65.48

Boreas

 

65.58

Overwinning

 

66.06

Ouderzorg

 

66.12

Hollandia

 

79.30

Voorwaarts

 

85.01

Balder

 

92.48

Welvaart

 

104.59

Najade

 

|Doorsturen