Nieuws

André van Duin en Janny van der Heijden bezoeken Harlinger Aardewerkfabriek

Televisiepersoonlijkheden Janny van der Heijden en André van Duin volgden afgelopen november de Elfstedenroute over het water. Zondag 16 januari is het resultaat van het bezoek aan Harlingen te zien op NPO1 om 21.35 uur.

Janny van der Heijden en André van Duin met Rikus Oswald en schilders in het schildersatelier op de Kleine Voorstraat. (Foto: Denkend aan Holland)

De vijfdelige tv-serie Denkend aan Holland staat dit winterseizoen in het teken van de Elfstedentocht en de laatst verreden tocht in 1997. Tijdens de vaartocht door Friesland worden bezienswaardigheden bezocht en hoogtepunten van de tocht der tochten belicht.

In Harlingen is een bezoek gebracht aan de jubilerende Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. Een rondleiding door het bedrijf en het schildersatelier op de Kleine Voorstraat oogstte veel bewondering. Waagde het tweetal zich aan een proeve van het ambachtelijk werk?  Een eigen tegel lag als verrassing voor hen klaar.

De tv-uitzending is de aftrap van het 50-jarig jubileum van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. Het jaar 2022 staat in het teken van een aantal feestelijke activiteiten rondom de fabriek. In 1972 door de familie Oswald voortgezet en tot de dag van vandaag de enige die honderd procent ambachtelijk vervaardigd aardewerk op de (inter-)nationale markt brengt.

De Harlinger fabriek fungeert als toonaangevend kenniscentrum voor de majolicatechniek met tin-glazuur. Het aardewerk vindt haar weg naar particulieren en toonaangevende architecten en naar restauratiewerken in binnen- en buitenland. De bakermat van Fries Blauw aardewerk ligt in Harlingen, sinds 1598. Dat weten Janny en André inmiddels, zij tonen zich dan ook enthousiast ambassadeurs van het Harlinger ambachtswerk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda