Nieuws

28 Zonneboten racen door Harlingen

De zon laat zich de laatste dagen niet vaak zien, maar morgen gaat de Young Solar Challenge van start Harlingen; een zonnebootrace en technische uitdaging voor jongeren. Deze eerste wedstrijd van het raceseizoen wordt in samenwerking met de Maritieme Academie georganiseerd. Omwonenden hebben een brief gekregen, omdat het evenement geluidsoverlast kan veroorzaken. Natuurlijk niet van ronkende scheepsmotoren, maar er is versterkte muziek en de stem van een omroeper.

De zonneboten werden vanmorgen gekeurd. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Er worden 28 zonneboten aan de start verwacht. Om 10:30 uur geeft wethouder Hein Kuiken het startschot voor het eerste wedstrijdonderdeel, de Time Trial. De teamleden leggen eerst een hardlooproute van 1 kilometer af en vervolgens varen de boten pakweg 10 kilometer. 

Vanaf 14:00 uur wordt er vanaf het Davidsdokje richting de Fabrieksstraat gesprint met de zonneboten. Een spectaculair gezicht. Bij de Fabrieksstraat kunt u de hele dag genieten van een heerlijk bakje koffie terwijl u naar de races kijkt. Vanaf 15.30 uur varen de boten het onderdeel ‘top speed’.


De deelnemers zijn vandaag al in Harlingen te vinden met hun zonneboot; die wordt technisch gekeurd bij de Maritieme Academie. De race wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Harlingen. Maar ook Port of Harlingen verleent haar medewerking zaterdag om alles in goede banen te leiden op het water. Er doen twee Harlinger teams mee; van de Maritieme Academie en Simon Vestdijk. Vorig jaar is de ploeg van de Maritieme Academie als tweede geëindigd in de competitie en natuurlijk is een evenaring of verbetering dit jaar het doel! Team rsg Simon Vestdijk werd in 2016 Nederlands Kampioen.

 

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde junior classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda