Fc Harlingen 1 nipt onderuit

Het leek zondag wel een zomerdag in Bakkeveen waar fc Harlingen 1 haar eerste competitiewedstrijd van het seizoen speelde tegen de vv Bakkeveen. In een zeer aantrekkelijke wedstrijd waar alles in zat dat in een voetbalwedstrijd kan zitten stond fc Harlingen na negentig minuten met lege handen.

Het team van trainer Steffen Hansma startte met Pieter Wesseloo, Mateusz IJpe, Stefan Adema, Sjouke Bootsma, Yuri Riemersma, Jesse Mulder, Jens v.d. Sluis, Imro Schouwenaar, Arjan Outhuyse, Ivo Wilkeshuis en Remko Zandberg in de basis.

De eerste kans was al vrij snel voor de thuisploeg nadat fc Harlingen balverlies leed, maar de inzet ging net naast het doel. Vijf minuten later kreeg fc Harlingen een vrije trap bij de zijlijn. Dat Jesse Mulder een prima trap heeft, bleek wel, want hij slingerde de bal de zestien in en precies op maat voor Remko Zandberg die fc Harlingen in de tiende minuut al op 0-1 kopte. Nog voor de eerste helft halverwege was, kreeg Ivo Wilkeshuis ook nog een kans, maar deze werd tot hoekschop verwerkt. Bakkeveen kwam er ook af en toe gevaarlijk uit, maar Pieter Wesseloo stond alert te keepen. Een overtreding op Sjouke Bootsma bij de middellijn leverde Bakkeveen een gele kaart op en fc Harlingen een vrije trap. Opnieuw was het Jesse Mulder die achter de bal ging staan. Deze keer was de inzet te hoog voor Imro Schouwenaar en kon de doelman de bal simpel vangen. Met een half uur op de klok kreeg Bakkeveen een vrije trap op een mooie plek, maar deze werd netjes weggewerkt door de Harlinger defensie. Bakkeveen moest na iets meer dan een half uur spelen met tien man verder, nadat een speler zijn tweede gele kaart binnen vijf minuten kreeg en dus met rood het veld moest verlaten.

Er gebeurde genoeg, want nog geen twee minuten later was er weer een goede aanval van de thuisploeg, maar de lat redde fc Harlingen. Ook fc Harlingen haalde de rust niet met elf man, want nadat er een overtreding op Imro Schouwenaar werd gemaakt, werd Imro van het veld gestuurd vanwege natrappen. Met tien tegen tien en een kleine voorsprong voor de gasten gingen beide teams de rust in.

Na rust begon de thuisploeg wat feller aan het duel. Dat resulteerde na een klein uur in de, op dat moment niet onverdiende, gelijkmaker. Kort daarna leek Bakkeveen de stand in hun voordeel te zetten, maar daar waar heel Bakkeveen aan een doelpunt dacht, liet de scheidsrechter doorspelen en bleef het 1-1. Stefan Adema kon niet verder en werd vervangen door Frank Claasz Coockson en Bas Helfferich kwam er in voor Yuri Riemersma die lichte klachten had. Met nog ruim een kwartier te gaan, kreeg Remko Zandberg een levensgrote kans, maar deze werd op het nippertje gered door Bakkeveen. De thuisploeg zelfde raakte aan de andere kant nog de paal, waardoor fc Harlingen goed wegkwam. Tien minuten voor tijd verving Youri Bouma Arjan Outhuyse. Niet veel later ontstond er flipperkast voor het doel van fc Harlingen en dat resulteerde in de 2-1 voorsprong voor Bakkeveen. De Harlinger grensrechter constateerde echter buitenspel, maar hier ging de scheidsrechter niet in mee.

In de slotfase ging de doelman van Bakkeveen gruwelijk in de fout. Remko Zandberg stiftte de bal over de doelman naar het lege doel. Alles wat Harlingen is juichte, maar of de bal nou wel of niet de doellijn passeerde zullen we wel nooit met zekerheid weten. Toen de klok op negentig minuten stond, floot de scheidsrechter vreemd genoeg al voor het einde van de wedstrijd. Met alle oponthoud door de vele overtredingen en wissels hadden er best vijf minuten bijgeteld kunnen worden.

Volgende week speelt fc Harlingen 1 haar eerste thuiswedstrijd. Dan komt het Drachtster ONB op bezoek.