Nieuws

Stukje meezwemmen voor het goede doel

Zwemkampioen Maarten van der Weijden zwemt elfstedenzwemtocht

HARLINGEN – Op zondag 19 augustus staat Harlingen op zijn kop. Dan komt langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden zwemmend door Harlingen. Hij zwemt de elfstedentocht in 63 uren om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van kanker. Wie een stukje (500 of 2000 meter) wil meezwemmen - en tegelijk het goede doel wil steunen - kan zich nu al aanmelden.

Door Ubbo Posthuma

 

Bram Visser is aangesteld als rayonhoofd. Hij zal samen met Elles van der Kooij van de gemeente en JOGG Harlingen de organisatie in Harlingen in goede banen leiden. Naar verwachting zal Maarten van der Weijden op 19 augustus rond 12.00 in Harlingen aankomen, tijdens zijn zwemtocht van ongeveer 200 kilometer. Een unieke prestatie en een uniek evenement, tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing.

 

Bram Visser: “Meezwemmen kan in de Friese elf steden. In iedere stad heb je de mogelijkheid om 500 of 2000 meter met Maarten mee te zwemmen. En dat mag je in iedere of in één stad doen. Dus zowel de geoefende zwemmer als de enthousiaste recreatie-zwemmer is van harte welkom. Voorwaarde voor deelname is dat je meehelpt met het ophalen van zoveel mogelijk geld, door jezelf te laten sponsoren. Voor slechts elf euro inschrijfgeld kun je al meedoen en help je Maarten zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.” Maarten: “Alle zwemmers moeten hun stinkende best doen om veel geld op te halen.”

 

Wie zich wil aanmelden om 500 of 2000 meter met Maarten mee te zwemmen, kan dit doen op maartenvanderweijdenfoundation.nl/11stedenzwemtocht. Ook vrijwilligers die mee willen helpen kunnen op deze site terecht.

 

Er is op die zondag een aanvullend programma, vertelt Bram. “Zo komt er een ponton met een muziekpodium erop, tussen de drie bruggen bij Trebol. Asief William neemt de organisatie van het podium voor zijn rekening. Verschillende artiesten treden daar belangeloos op. Ook komt er een bekende Nederlandse artiest. Iedereen van klein tot groot werkt belangeloos mee, alles voor KWF Kankerbestrijding. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar Trebol. De zwemmers kunnen zich in de Waddenhal omkleden.”

 

Per stad kunnen duizend deelnemers meezwemmen. De zwemroute voor de 2000 meter: vanaf de Bolswardervaart ter hoogte van de Willem de Zwijgerstraat naar de Noordoostersingel tot aan de Harlinger Watersportvereniging en weer terug naar Trebol.

De 500 meter begint bij het Balklandbruggetje tot aan Trebol. Er geldt een algeheel zwemverbod in Harlingen, maar vanwege de aard van dit evenement maakt de gemeente een uitzondering. Jean Marc van der Kallen van Smargd Security verzorgt de vergunningen en de beveiliging. Defensie regelt ladders voor de zwemmers om weer aan wal te komen.

De organisatie hoopt op zoveel mogelijk publiek om de zwemmers en Maarten aan te moedigen. Arriva zorgt belangeloos voor vervoer van zwemmers die in meerdere steden zwemmen. Zo spant iedereen zich tot het uiterste in, om dit ultieme doel van ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden te realiseren.

|Doorsturen

BuienradarAgenda