Nieuws

Vakantiewoning verdringt stacaravan

Door de groeiende woningnood huren steeds meer mensen een chalet of stacaravan op een recreatiepark. Huurcorporaties kunnen weinig bieden. De wachttijd voor een huurwoning bedraagt jaren. Na de arbeidsmigranten zoeken ook steeds meer Nederlanders hun toevlucht tot de recreatieparken in Nederland. Door het enorme woningtekort komen ze op de reguliere woningmarkt niet of nauwelijks meer aan de bak. Zeker voor wie acuut woonruimte nodig heeft en niet over een ruime beurs beschikt, is de camping of het vakantiepark vaak het enige redmiddel. Alleen al in Noord Brabant gaat het om enkele duizenden mensen die permanent op zo'n park woont.

Stacaravan
In veel situaties wordt de stacaravan als onroerend goed aangemerkt. Dit is van toepassing wanneer de stacaravan duurzaam is geplaatst. Er is een verschil tussen een gewone caravan, stacaravan of chalet. De gewone caravan is gemakkelijk verplaatsbaar. De stacaravan heeft een vaste standplaats maar is wel voorzien van wielen. Hierdoor is deze verplaatsbaar. Een chalet is niet verplaatsbaar. De maximale breedte bedraagt drie meter en de maximale lengte twaalf meter. De ruime stacaravans beschikken over een woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. De huidige stacaravan hebben zeer goede isolatiewaarden waardoor de ruimte in alle seizoenen gebruikt kan worden. 

Recreatiewoning
De markt voor recreatiewoningen gat steeds meer lijken op ‘gewone’ woningen. In Nederland zijn er ongeveer 150.000 recreatiewoningen en het aantal neemt ieder jaar toe. In 2019 werden veel woningen gekocht waarbij de prijs ook evenredig stijgt naar zo’n 140.000 euro. Er is een grotere hang naar luxe. Vakantiewoningen worden ook groter. Nederlanders nemen geen genoegen meer met de traditionele stacaravan of blokhut. Vooral Zeeland, de Waddeneilanden en de Veluwe zijn populair. De locatie is essentieel. Er zijn in Nederland veel vakantieparken die tientallen jaren gelden gebouwd zijn en de vakantiewoningen inmiddels zijn verouderd.

Makelaars zien de huizenprijzen in dit segment dan ook nog wel stijgen. Nieuwbouw is steeds minder mogelijk, want er zijn al veel recreatieparken en -woningen. Daardoor worden nauwelijks nog vergunningen meer verstrekt. Daarbij komt de vergrijzing. Er zullen steeds meer mensen bij komen die van hun pensioen willen genieten.

|Doorsturen

BuienradarAgenda