Nieuws

Storing afvaloven: ongereinigde rookgassen in gebouwen

HARLINGEN - Bij een storing in de afvaloven, vanmorgen, zijn er rookgassen in de gebouwen van de reststoffen-energiecentrale gekomen. Er zijn eveneens rookgassen naar buiten gekomen. “De rookwolk is naar de buren ten zuiden van de REC gegaan. Zij zijn volgens protocol direct gebeld om ramen en deuren te sluiten.”

Oorzaak van de storing was een lekkage in de ketel. In het verleden werd de afvaloven steeds vaker getroffen door lekkages. Dat zou komen doordat de afvaloven op de grens van het technisch haalbare werkt.

Uiteindelijk heeft Omrin een miljoenen kostende renovatie uit laten voeren. Na enige tijd kwamen er echter weer enkele ‘knalpijpen’.

 

Over de lekkage van vandaag meldt Omrin het volgende in een verklaring: “Vandaag, donderdag 31 mei, hebben wij om circa 10:40 uur een lekkage in de ketel van de REC geconstateerd en is volgens procedure begonnen de installatie gecontroleerd uit bedrijf te nemen. De rookgasreiniging kon daarbij eerst in bedrijf worden gehouden.

Om 11:56 uur viel de installatie kortdurend (1-2 minuten) in storing, waardoor de steunbranders en de rookgasreiniging moesten worden opgestart. Om 12:16 uur werd als laatste de katalysator opgestart. Hierbij is het rookgaskanaal even te lang dicht geweest, waardoor overdruk in de installatie is ontstaan en ongereinigde rookgassen in de gebouwen zijn gekomen. Deze rookgassen zijn vervolgens door de (ventilatie)openingen ook naar de buitenlucht gegaan. De rookwolk is naar de buren ten zuiden van de REC gegaan. Zij zijn volgens protocol direct gebeld om ramen en deuren te sluiten. Het probleem heeft 3 minuten geduurd. De buren zijn direct daarna geïnformeerd dat het probleem opgelost was. Zij zijn geadviseerd goed te ventileren. De REC wordt nu verder gecontroleerd en tijdelijk uit bedrijf genomen voor reparatie van de ketel.”

|Doorsturen

Jan zijlstra

2018-05-31 22:09:53

Wij zagen vanmorgen rond half 11 enorme rookwolken uit de schoorsteen komen.nog nooit eerder gezien onder deze weersomstandigheden. Maar gisteren rond de middag was ik buiten en rook ik een vieze verbrand plastic lucht. De wind was toen vanaf de oven onze kant op. Later kreeg ik last van mijn keel. Ik heb niets gemeld, want bewijs maar dat het bij die rot oven weg komt.