Nieuws

Sterke Yerke terug in Harlingen

Wie afgelopen weekend over de Kanaalweg reed knipperde misschien even met de ogen. Dreven daar nu drie tenten in het Van Harinxmakanaal? Inderdaad bivakkeerden er van zaterdag op zondag een kleine 20 waterscouts op het water.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De afgelopen weken was de club jongeren van 15 tot 18 jaar al druk bezig met de voorbereidingen. Er moesten tonnen worden geregeld, houten balken en voldoende touw, want schroeven en spijkers waren verbannen. Verder natuurlijk eten, een drijvend kampvuur en een programma om de tijd door te komen. Bij de materialen kregen ze hulp van BijRinus - Offshore en Partijhandel; VET Hippe Frieten bracht alles om drijvend op het water zelf een warme hap te kunnen maken, en Bouwbedrijf Fa. H. van der Zee & Zn. doneerde de dekken.

De uitdaging was namelijk om 24 uur op de vlotten door te brengen, onder de katoenen daken. Het was zaterdag nog haastwerk om klokslag 12.00 uur alles in het water te hebben liggen, maar het lukte op het nippertje. Zondagmiddag was de beproeving ten einde. Het was een koud nachtje, op het water!

In Franeker deden ook scouts mee aan de uitdaging, die elke twee jaar onder de naam ‘Sterke Yerke’ wordt georganiseerd door Scouting Fryslân. De activiteit is vernoemd naar het legendarische vlot Sterke Yerke, dat op 1 augustus 1979 vanuit Harlingen aan een tocht over de Atlantische Oceaan begon. Na een reis van 137 dagen strandde het vlot op de messcherpe koraalkust van Bonaire, in het zicht van het eindpunt: de haven van Curaçao. De vier Friese jongens die dit avontuur destijds aan gingen brachten twee jaar geleden nog een bezoek aan de vorige editie van Sterke Yerke. Dit jaar ging de overwinning overigens naar Franeker, maar de drie teams van de Harlinger waterscouts hebben laten zien dat ze puike vlotten kunnen bouwen!

|Doorsturen

BuienradarAgenda