Nieuws

Pro XS verhuist van Franeker naar duurzaam pand in Harlingen

HARLINGEN - Pro XS, ontwikkelaar van coldstores en isolatie-systeembouw, ruilt haar huidige pand in Franeker voor een duurzaam bedrijfspand in Harlingen. Het pand in Harlingen, Lange Lijnbaan 33, heeft een totale oppervlakte die vier maal groter is dan het huidige bedrijfspand. Tevens is er 10.000 m2 bedrijfsterrein/opslagruimte beschikbaar en beschikt Pro XS op de nieuwe locatie over een eigen windturbine.

De verhuizing is het antwoord op de toenemende vraag naar producten en diensten van Pro XS, en op volledige CO2-neutrale productie.

De verhuizing van Pro XS staat gepland direct na de bouwvak en op dit moment wordt er hard gewerkt om het bedrijfspand gereed te maken. Commercieel manager Hans van der Meer: “We zijn nu bezig om ons nieuwe pand aan de Lange Lijnbaan duurzaam en toekomstgericht in te richten. We maken geen gebruik van gas en streven naar een volledig CO2-neutrale productie/werkwijze. Alle bedrijfsmatige activiteiten gaan wij op deze manier volledig CO2-neutraal aanbieden aan onze klanten.”

Voor de nieuwe locatie is volgens Van der Meer niet zomaar gekozen: “Wat natuurlijk uniek is, is dat we over een eigen windturbine beschikken. Door de bijzonder geschikte locatie aan de zeedijk in Harlingen kunnen we het maximale vermogen benutten. De windturbine wekt in totaal 2,6 megawatt aan stroom op, waarvan Pro XS slecht 0,5 megawatt nodig heeft voor haar bedrijfsvoering. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan om deze overcapaciteit om te zetten in waterstof en aan te bieden aan diverse bedrijven.”

Deze bedrijven zijn met name geïnteresseerd om waterstof te gaan gebruiken voor diverse transportdoeleinden (CO2-neutraal transport), aldus Van der Meer. “De opbrengsten die hieruit voortvloeien zullen worden gebruikt voor het nog meer verduurzamen van onze faciliteiten en we willen tevens zelf gebruikmaken van de geproduceerde waterstof om ons huidige wagenpark energieneutraal te krijgen.”

Het pand aan de Lange Lijnbaan heeft lange tijd leeg gestaan. Ruim vijf jaar geleden wilde een viskwekerij er aan de slag, maar de kwekerij ging al voor de verhuizing failliet. Vorige maand werd bekend dat het naastgelegen pand (waar voorheen een houtdrogerij in zat) is aangekocht door Boomsma Kieftenburg Bomenrooierij uit Pingjum.

|Doorsturen

BuienradarAgenda