Nieuws

Onthulling Harlinger ontwerpen Light Challenge

HARLINGEN – Twee ontwerpen van de ‘Light Challenge - een innovatiewedstrijd voor het prettig beleven van de nacht - zijn gisteravond in het Entrepotgebouw gepresenteerd. De opdracht voor de studenten was: ontwerp de toekomst! Ontwerp de beleving van de nacht en benadruk de waarde van duisternis in deze unieke wedstrijd.§

De studenten van de Friese Poort.

Het startschot van de landelijke uitdaging was begin dit jaar in Thialf. Er doen twaalf groepen studenten mee. De gemeente Harlingen gaf aan een groep studenten van de Friese Poort uit Leeuwarden opdracht om de entree van de Nieuwe Willemshaven te benadrukken en bezoekers te verwijzen naar Harlingen. De studenten van het Alfa-college uit Groningen kregen de opdracht om het trafohuis van Liander aan de Willemshaven te markeren als een ‘landmark’ om hiermee minder aandacht op het gebouw te vestigen.

 

Het afgelopen jaar hebben de studenten hard gewerkt aan hun voorstellen en deden dit samen met Harlinger bedrijven. De studenten van de Friese Poort werden ondersteund door Tryn 3D Printing en de studenten van het Alfa-college konden rekenen op de steun van Visser Special Metal Products en Gert de Vries van Adonin B.V. Beide bedrijven hebben al hun technische kennis en technieken in de strijd geworpen om de studenten zo goed mogelijk te ondersteunen.

 

Gisteravond stond het Entrepotgebouw bol van de spanning voor de onthulling van de Harlinger ontwerpen. Als eerste beet het team van de Friese Poort het spits af en presenteerde met verve hun ontwerp. Een prachtige doorzichtige fles, voorzien van led-verlichting en gemaakt met een 3D printer. De fles wordt bediend middels een QR-code om een ‘Message in the Bottle’ achter te laten voor mensen die Harlingen bezoeken. Eenieder kan middels de interactieve app een boodschap op de lichtkrant in de fles achterlaten.

 

De studenten van het Alfa-college deden echter niet onder voor de studenten uit Leeuwarden en presenteerden met een professionele pitch de historie van de scheepvaart in Harlingen. In een halve wereldbol met een uitvarend schip kun je door de openingen in de bol het sterrenstelsel zien en door de grote contrasten van de voor- en achterkant weerkaatst of absorbeert deze het omgevingslicht.

 

Wethouder Harry Boon was zeer onder de indruk van beide ontwerpen en gaf aan dat er onderzocht wordt of de ontwerpen betrokken kunnen worden in de verdere ontwikkeling van de Willemshaven.

Beide groepen studenten doen op 23 november mee aan de grote finale in Leeuwarden waar alle ontwerpen meedingen om de Light Challenge-prijs. De ontwerpen zijn op 22- en 23 november voor iedereen te zien in en rond de Jacobijnerkerk tijdens het Luna Festival in Leeuwarden.

De studenten van het Alfa-College.

|Doorsturen

BuienradarAgenda