Nieuws

Morgen Open Monumentendag

Om 11.00 uur morgenochtend barst Open Monumentendag weer los. De afgelopen dagen gingen al heel wat stadsplattegronden over de toonbank van de Tourist Info. Morgen zijn die daar ook verkrijgbaar, én bij het Hannemahuis. Tot 16.00 uur kan iedereen op pad in de stad, langs huizen en kerken, naar lezingen, film, muziek en workshops.

Zoutsloot 53 is de bakermat van de huidige Harlinger tegelfabriek.

Dit jaar is er extra aandacht voor Harlinger tegels. Die zijn bijvoorbeeld volop te vinden in de bodekamer van het stadhuis en in het dubbelpand Zuiderhaven 2-4 van Vereniging Hendrick de Keyser. Per 1 oktober is het pand weer verhuurd, dus wie het nog wil bekijken moet nú zijn kans grijpen. Even verderop, op Havenplein 14, heeft dezelfde vereniging overigens nog een ander prachtig pand dat eveneens de deuren open heeft.

Ook de particuliere panden Zuiderhaven 55b en Zoutsloot 53 zijn aanraders. De eigenaren vertellen bezoekers met graagte over het ambachtelijke product dat onze stad in vroeger eeuwen tot een grote exporteur maakte. Een bijzonder adres is ook Jan Ruurdstraat 3, halverwege tussen de Schritsen en de Zuiderhaven. Rond de schouw in de achterkamer is tot aan het plafond blauw-wit Harlinger tegelwerk te zien, met voorstellingen van onder andere kinderspelen. Maar ook de rest van dit huis is een bezienswaardigheid. En op Voorstraat 84 laat de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek de edele kunst van het tegelschilderen anno 2022 zien.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen meedoen aan een workshop ‘Tegel op canvas’ in het Hannemahuis, waar de tegelafdeling een goede staalkaart van vier eeuwen Harlingen aardewerkindustrie biedt. De Stadsgidsen verzorgen een rondwandeling langs tegels in de openbare ruimte en muziek is er in de Doopsgezinde kerk. In het station zijn een film, oude foto’s én lezingen over de ingrijpende restauratie van de perronkappen. De dag is zeker te kort om alles te zien, te horen en te doen, dus de organiserende werkgroep raadt aan ’s ochtends meteen de plattegrond te halen en een dagprogramma naar keuze uit te stippelen. Open Monumentendag 2022 wordt georganiseerd door Gemeente Harlingen in samenwerking met Tourist Info Harlingen, de Stadsgidsen en de vereniging Oud Harlingen. Met dank aan de particuliere huiseigenaren en alle andere meewerkende partijen.

Volop activiteiten 

11.00 Openstelling panden

11.00 Lezing Station Harlingen: Hoe breng je een station uit 1863 weer bij de tijd? Restauratie-architect Jitse de Hoogh vertelt het.

Vanaf 11.00 Demonstraties tegelschilderen bij de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek (Voorstraat 84).

12.00 Recital in de Doopsgezinde kerk door Loek van der Heide (zang) en Oeds Wijnsma (piano). Liederen van Britten, Verdi en Rossini.

12.00 ‘Tegel op canvas’: workshop in het Hannemahuis voor kinderen vanaf 6 jaar. Aan de slag in een eeuwenoude traditie (vol is vol).

12.30 Lezing Station Harlingen (zie bij 11.00).

14.00 ‘Tegel op canvas’ (zie bij 12.00).

14.00 Stadswandeling: ervaren Stadsgidsen nemen u mee op pad. Er zijn meer tegels te zien dan u denkt. Start bij de Tourist Info.

14.00 Inloopmiddag Oud Harlingen: loop gezellig binnen bij Lanen 52 voor vragen, een advies of gewoon een praatje.

14.00 Recital Doopsgezinde kerk (zie bij 12.00).

16.00 Einde Open Monumentendag 2022.

|Doorsturen

BuienradarAgenda