Nieuws

Kunstenaars in voormalig pand Blokker

Blok 6. Zo heet  een nieuw kunstenaarscollectief in het voormalige pand van Blokker aan de Kleine Voorstraat. Zes kunstenaars, elk met zijn of haar eigen vakgebied.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr Liz Bruin, Sjouke Altena, Marian van Unen, Tieneke van Montfort en Jimmy Mol. Jetty Boterhoek ontbreekt. Wel zichtbaar haar foto omarmd door haar collega’s. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Schilder Sjouke Altena noemt het een fantastische locatie. “Ook de winkeliers van de Kleine Voorstraat reageerden enthousiast dat de lege plek nu is opgevuld. We huren het pand voor een schappelijke prijs. Er is één ‘maar’: op 1 oktober gaan we er weer uit. Dan wordt het kouder en zou de verwarming aan moeten. De energiekosten kunnen wij helaas niet betalen.” De groep staat open voor andere locaties.

 

De kunstenaars zitten sinds 1 juni in het pand. Het zorgt voor wat reuring, ook al omdat Sjouke Altena voornamelijk buiten aan de gracht schildert. Jimmy Mol was vroeger theatergrimeur en pruikenmaker. Ook nu probeert hij dit vak aan mensen te laten zien. “Het oude ambacht uitdragen en doorgeven aan de jongeren”, zegt Jimmy.

 

Tieneke van Montfort is poppenspeelster en geeft workshops etsen en poppenspelen. Jetty Boterhoek doet aan fotografie en (schilder)kunst. Verder nog Marian van Unen en Liz Bruin. Allen komen van Kunstenaarssociëteit ’t Zilt en Kunstuitleen HA15. Eigenlijk heeft iedere kunstenaar zijn eigen atelier.

 

Bijzonder is het dat ze iedere week een boeket bloemen van bloemisterij Roos krijgen. Een geste die bijzonder gewaardeerd wordt. Marian van Unen schildert het boeket steeds weer in andere technieken. Aan het einde van de huurperiode mag de gulle gever een schilderij uitzoeken.

Voor belangstellenden staan de deuren wijd open. Terwijl de kunstenaars aan het werk zijn, kunnen vragen gesteld worden. U bent van harte welkom. Blok 6 is geopend van 9.00 tot 17.00 uur op donderdag, vrijdag en zaterdag (op koopavond tot 21.00).

|Doorsturen