Nieuws

Johan Erents neemt afscheid van gemeenteraad

HARLINGEN - Johan Erents heeft woensdagavond, aan het eind van een raadsvergadering, de Harlinger draagspeld ontvangen. “Ik ben helemaal geschokt door deze hoge onderscheiding”, zei Erents. Erents stopt als raadslid/fractievoorzitter van HOOP. Hij mist de dynamiek tijdens raadvergaderingen, die nu door de coronapandemie achter computerschermen worden gehouden.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Burgemeester Roel Sluiter vertelde dat Johan Erents een groot deel van zijn leven aan de Harlinger gemeenteraad heeft verpand. “Ik gok een jaar of honderd”, grapte Sluiter.

Erents (85), het oudste raadslid van Nederland, is in totaal ongeveer 40 jaar raadslid geweest, over meerdere perioden, en voor meerdere partijen. Erents begon in 1970 in de raad voor HA70, een combinatie van PvdA, PPR, D66 en partijlozen. Later zat Erents voor D66 in de raad. Weer later kwam Erents terug in de gemeenteraad voor seniorenpartij OPA (Ouderen Politiek Actief). De Harlinger afdeling ging eind 2017 verder als lokale partij, HOOP (Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij).

“Je hebt nadrukkelijk een voetafdruk in deze mooie gemeente gezet en daar kun je trots op zijn”, zei burgemeester Sluiter. “Wat me opvalt, is dat je een heel honkvaste en betrouwbare figuur bent. Als je ergens aan begint, dan is het niet zomaar maar voor langere tijd.” Sluiter zei dat er jammer genoeg steeds minder mensen als Erents zijn, die zich voor langere tijd willen verbinden en voortdurend verantwoordelijkheid willen nemen. “Mensen die het cement van de samenleving vormen, die de boel een beetje bij elkaar houden. Die niet alleen voor zichzelf maar voor het grotere belang en ook het belang van anderen optreden. En jij hebt daarin je sporen ruimschoots verdiend.”

“Het afscheid valt wel moeilijk”, zei Johan Erents. “Ik heb het leuk gehad, ik heb heel veel geleerd, dat ik mee kon nemen in het bedrijfsleven. Dankzij het raadswerk. Ik beveel het iedereen aan. Als je tijd hebt; doe het, want je wordt een rijpere man of vrouw.”

Erents kreeg de Harlinger draagspeld door burgemeester Roel Sluiter opgespeld (dat gebeurde coronaproof: Erents hing zijn jasje over een stoel). Daarnaast kreeg Erents bloemen en een uniek bord van Harlinger aardewerk. Johan Erents wordt opgevolgd door Ankie Hoendervoogt. Erents blijft actief voor de partij en neemt plaats in de schaduwfractie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda