Nieuws

GroenLinks: Harlingen gaat voor volledige kringloop

HARLINGEN – Begin deze week ging de gemeenteraad van Harlingen unaniem akkoord met de motie ‘Harlingen 100% circulair’. Wat bedoelde GroenLinks Harlingen met deze motie? Gemeenteraadslid Stephanie Geurtz: “Dat we grondstoffen niet uitputten, dat we ze niet verbranden, maar volledig inzetten in het economische en industriële systeem.”

In de motie dringt de raad er bij het college op om aan onderzoek te doen, en samen met Omrin en de aandeelhouders van Omrin vóór het einde van het jaar met een plan van aanpak te komen.

Geurtz diende de motie in tijdens de bijzondere raadsvergadering over de REC. Afgezien van de discussie of de verbranding van afval gevaren oplevert voor de volksgezondheid: “Grondstoffen lossen op in rook. Afval bestaat niet. Met de verbranding vernietigen we waardevolle grondstoffen. Recycling is het toverwoord van de circulaire economie.”

 

Volgens GroenLinks Harlingen kan alles wat we na gebruik wegwerpen op de een of andere manier terug de kringloop in. Enkele voorbeelden. Het Nederlandse kledingmerk G-star gebruikt zwerfplastic voor hun spijkerbroeken. Auping - bekend van bedden en matrassen - voerde een take backgarantie in. Ieder matras wordt gerecycled. Veren worden omgesmolten. Latex en polyether gebruikt men voor nieuwe tapijten en judomatten. Cateringbedrijf Instock werkt uitsluitend met producten die anders in de vuilnisbak belanden. Bij Albert Heijn haalt het wekelijks duizend kilogram voedsel op dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit.

 

“In je eentje verander je de economie niet”, stelt GroenLinks. “Toch is het mogelijk een begin te maken. Denk circulair en ga uit van de 3R-aanpak: reduce, reuse, recycle. Reduce: probeer minder te kopen, dan gooi je automatisch minder weg. Reuse: heb je iets niet meer nodig? Grote kans dat een ander het nog wel kan gebruiken. Recycle: overgebleven afval bied je gescheiden aan. De grondstoffen kunnen dan opnieuw gebruikt worden.”

 

Stephanie Geurtz: “Daar komen de gemeente en het gemeentelijk afvalbedrijf om de hoek kijken. Zij zijn medeverantwoordelijk voor het hergebruik van afval. Zeker bij ons in Harlingen valt er nog veel winst te behalen. Daarom zijn we zo blij dat deze motie is aangenomen.”

 

Harlingen is niet de eerste gemeente die hiervoor gaat. Onder meer Rotterdam, Amsterdam, Venlo en Haarlem hebben deze stap al gezet. “Door deze motie om te zetten in actie neemt Harlingen nu de rol van koploper. Als eerste stap moeten we uitzoeken wat er nodig is om Harlingen voor honderd procent circulair te maken. Een mooie stap voor het milieu en voor het klimaatakkoord.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda