Nieuws

Einde temperatuur-zaak afvaloven in zicht

HARLINGEN - Omdat zittingen bij de Raad van State wegens het coronavirus zijn uitgesteld, wordt een zaak over de afvaloven mogelijk schriftelijk en telefonisch afgehandeld. Dat gebeurt op verzoek van advocaat Henri Sarolea, die Stichting Afvaloven Nee vertegenwoordigt in een zaak over de verbrandingstemperatuur van de afvaloven.

Volgens Sarolea is er reden genoeg voor de alternatieve afhandeling. Want de zaak draait om luchtkwaliteit en ons immuunsysteem, zo schreef hij aan de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De advocaat hoopt dat Omrin de opdracht krijgt om alsnog een door de wet voorgeschreven onderzoek in alle hoeken van de verbrandingskamer te laten verrichten. En dat Omrin de resultaten van gemeten temperaturen ook openbaar moet maken. 

De zaak gaat terug naar 2014. Er waren dioxine-eieren gevonden in en rond Harlingen en er werden vraagtekens geplaatst bij de verbrandingstemperatuur van de afvaloven: bij een te lage temperatuur kan er dioxine-uitstoot ontstaan. (Later, toen er een continue dioxinemeting kwam, bleek er sprake van hoge dioxine-uitstoot bij storingen.)

Toen de HC een steekproef mocht doen in de control room van de afvaloven, bleek op het eerste het beste overzicht de temperatuur in een maand meerdere keren onder het voorgeschreven minimum te duiken.

Nat afval, was de verklaring. Het artikel in de HC werd vóór publicatie door Omrin goedgekeurd. Maar later, toen Sarolea zijn tanden in het temperatuur-dossier zette en er ook Statenvragen kwamen, volgde er onnavolgbare en tegenstrijdige informatie. 

“De temperaturen worden sindsdien verborgen gehouden als een soort van staatsgeheim op het allerhoogste niveau”, zegt Sarolea. Hij komt tot de conclusie dat de afvaloven in strijd met de voorschriften in gebruik is genomen. Zo is een temperatuur-onderzoek vóór ingebruikname niet volgens de regels uitgevoerd: alleen bij verbranding van ideaal afval, en niet onder de meest ongunstige omstandigheden, met nat afval. Daarnaast zit er volgens Sarolea een ernstige fout in berekeningen, waardoor de temperatuur ongeveer honderd graden te hoog wordt weergegeven.

Enkele jaren geleden is alsnog een temperatuur-onderzoek uitgevoerd door het Duitse bedrijf TÜV Rheinland, maar de opdracht is nooit bekendgemaakt en de helft van de aangekondigde meetresultaten is in het niets verdwenen, aldus Sarolea.

Toezichthouder milieudienst FUMO meldt dat haar niet is gebleken dat Omrin in overtreding is (geweest) wat betreft verbrandingstemperatuur. Volgens de FUMO voldoet de afvaloven aan de regels, ook wat betreft de meest ongunstige omstandigheden. Daarnaast meldt de FUMO dat ze akkoord is met afhandeling van de zaak zonder fysieke zitting. Een woordvoerder van Omrin meldt desgevraagd dat de Raad van State niet naar de mening van Omrin heeft gevraagd. “Maar wij vinden dit ook een goed idee in deze periode van coronacrisis.”

Overigens heeft Sarolea het Duitse bedrijf TÜV Rheinland verzocht het onderzoek nogmaals uit te voeren, maar dan compleet. “Als iedereen met ons voorstel instemt kunnen mogelijk te zijner tijd de beroepen ingesteld bij de Raad van State zelfs worden ingetrokken. Maar dat is misschien wel erg positief gedacht.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda