De studenten hebben in Harlingen anderhalf jaar simulatielessen gevolgd bij instructeurs Jetse Stienstra en Frederik Dekker. Dekker legt uit: “Deze lessen vonden vaak individueel of in duo’s plaats. Op Terschelling werken de studenten in grotere teams en ervaren hoe belangrijk samenwerking is op een schip. De brugsimulator en machinekamer kunnen daar namelijk gekoppeld worden, iets wat in Harlingen niet mogelijk is. Hierdoor leren de studenten hoe de verschillende afdelingen aan boord afhankelijk van elkaar zijn.”
Realistische scenario’s en intensieve training
Elke sessie begint met een briefing, waarna de studenten een plan opstellen voor de uitvoering. Vervolgens wordt de oefening uitgevoerd en afgesloten met een debriefing. Dankzij camera-opnames kunnen studenten hun prestaties terugzien en analyseren, wat bijdraagt aan een nog beter leerproces. “Omdat de training in langere sessies plaatsvindt, krijgen de studenten de kans zich echt te verdiepen in de materie - iets waarvoor in Harlingen minder tijd is.”
Naast de brugsimulator krijgen de studenten ook specifieke lessen op de ladingsimulator, waar ze leren laden en lossen in havens. Op de brugsimulator met 360-graden beeld krijgen ze extra training op het in- en uitvaren van havens. “De scenario’s die geoefend worden zijn situaties die men in de praktijk liever niet meemaakt, zoals technische storingen of noodsituaties. De studenten leren omgaan met onverwachte problemen en worden goed voorbereid op hun toekomstige carrière op zee.”
Samenwerking en praktijkervaring
Een belangrijk aspect van de training is het werken in teams van 3 à 4 personen. Hierbij heeft ieder teamlid een eigen rol: de head of the watch houdt het overzicht, de navigator, co-navigator en assistent besturen samen het schip. Het gebruik van een echte scheepsbrug maakt de training extra realistisch.
“Een van de unieke aspecten van de simulator is dat de machinekamer en de brug verbonden kunnen zijn tijdens de Full Mission-oefeningen aan het eind van de week. Als er bijvoorbeeld een kortsluiting ontstaat in de machinekamer, moet het team op de brug hiermee leren omgaan en de situatie oplossen. Dit geeft de studenten een goed beeld van hoe belangrijk samenwerking is aan boord.”
Een waardevolle toevoeging aan de opleiding
Het MSTC, een onderdeel van het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling, is het officiële trainingscentrum voor alle middelbare en hogere zeevaartopleidingen in Nederland. Voor de mbo-studenten van het Nova College is de simulatorweek niet alleen een leerzaam uitstapje, maar ook een waardevolle aanvulling op hun opleiding. De studenten komen tweemaal één week tijdens hun opleiding op het MSTC en krijgen in totaal 60 dagen vaartijdverkorting op de verplichte 360 dagen vaartijd die nodig zijn voor het behalen van hun diploma. Dit maakt de training extra aantrekkelijk.
Na elke sessie ontvangen de studenten uitgebreide feedback. Samen met hun mentor bekijken ze welke punten nog verbeterd kunnen worden ter voorbereiding op hun stage, die over een aantal maanden van start gaat.
Nieuwe studentenhuisvesting Terschelling
Tijdens de trainingsweek verblijven de MSTC-studenten op de studentencampus van het MIWB, waar het MSTC twee verdiepingen huurt. Deze nieuwe huisvesting ligt op 150 meter van de zeevaartschool, mooi tussen de bossen en duinen. Er zijn 204 individuele studentenkamers verdeeld over vier woongebouwen, waarbij elke verdieping een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en badkamer heeft. Studenten die zich inschrijven bij het MIWB op Terschelling gaan op deze campus wonen; na stage gaan ze vaak met hun vrienden in een van de studentenhuizen op Terschelling wonen.
Doorstroom mbo naar hbo
Voor de studenten die na het behalen van het mbo-diploma de optie overwegen om door te studeren op het hbo, was er een korte voorlichting door Sjoerd Bonnema, teamleider van de hbo-opleiding Maritiem Officier. Er werd uitgelegd hoe het verkorte studietraject er op het MIWB uitziet en wat de meerwaarde is van doorstuderen op het hbo. Dit laatste is vooral goed voor de doorstroom in de managementfuncties aan boord van complexe schepen en kan soms een eis zijn vanuit de reder. Ook biedt het hbo-diploma goede en nieuwe arbeidsmogelijkheden voor functies in de maritieme wereld aan de wal of in het buitenland.
Foto links: studenten bij Maritiem Instituut Willem Barentsz.
Foto rechts: de vier nieuwe woongebouwen voor studentenhuisvesting biedt ruimte aan 204 kamers.