De visserij werd slechts één keer genoemd tijdens een discussie in de raadszaal, en daarom doet de redactie van de HC een duit in het zakje. Een kotter bovenop de ovatonde, naadloos aansluitend op het ‘Visserij Ontwikkel Plan’ dat het verhaal van de visserij in Harlingen voor het voetlicht moet brengen, waarbij ook sprake is van een viskotter als speel- en beleeftoestel. Deze zou natuurlijk ook wat meer aan de rand van Harlingen kunnen staan. Een beeld dat je niet vergeet en dat heel erg bij Harlingen hoort. (Foto/illustratie: HC - Joachim de Ruijter)
De gemeente gaat kunstenaars/creatievelingen vragen om met goede ideeën te komen; inwoners van de gemeente Harlingen krijgen inspraak. Het landmark moet ergens langs de N31 komen; de exacte plek hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld: komt een landmark op een afgesloten plek met een hekwerk eromheen, of moet het juist toegankelijk zijn zodat je er een selfie kunt maken? En uiteraard speelt ook het kostenplaatje een rol. Het college van B en W wil 50.000 euro uittrekken voor het nodige onderzoek, zodat er over enige tijd concrete plannen met een onderbouwd prijskaartje liggen.
Het kan eenvoudig en goedkoop: een groot bord met ‘Harlingen welkom aan zee’. Maar het kan ook duurder, met bijvoorbeeld een serie kunstwerken, kenmerkend voor Harlingen, die voorbijgangers nieuwsgierig maakt waardoor ze de afslag Harlingen pakken. Maar beide - bord én kunstwerk - is ook een optie. Overigens heeft projectontwikkelaar Wopke Klaver aangeboden om een constructie met ‘Harlingen welkom aan zee’ te plaatsen op Kimswerda, direct aan de N31. Hij heeft nog geen reactie van de gemeente gehad.
Woensdag kwamen in de raadszaal enkele ideeën naar voren. Kunstenaarsduo Kaneli & Smit bedacht een spitsvormige piramide. Met een blauwe top voor de kleur van zee en lucht, met goudkleurig zeilschip, en daaronder diverse bodemlagen, waaronder zout.
Daarnaast een idee van tuigmeester Richard Tefsen, van het Harlinger bedrijf Sailmaster: een ‘trainingsmast’. Deze 28 meter hoge mast met zeilen en vlag in top staat niet alleen voor tallships, maar ook voor de Bruine Vloot en het nautische karakter van Harlingen.