Voetbal

Zeerobben zet Harlingen op nationale voetbalkaart

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Er was groot nieuws afgelopen zaterdag toen het vakblad De Voetbaltrainer haar jaarlijkse Top 200 van beste amateurclubs publiceerde. Voor het eerst in de geschiedenis wist een Harlinger voetbalvereniging onze stad op de nationale voetbalkaart te plaatsen. Vanaf nu hoort Zeerobben namelijk bij de top van het nationale amateurvoetbal. Voor de club van groen en wit is dat een geweldige erkenning voor haar organisatie, jeugdopleiding en prestaties van de vereniging als geheel.

Vorig jaar werd Zeerobben door de KNVB al erkend door haar te scharen onder het selecte gezelschap van Top Amateurverenigingen, een status die al de nodige aanzien gaf in de drie noordelijke provincies. Maar nu komt daar nog eens nationale erkenning overheen met een plaats bij de 200 beste amateurclubs van Nederland. Binnen die lijst wordt geen rangorde aangelegd - je staat erin of niet.
Met deze bewonderenswaardige prestatie schaart Zeerobben zich onder een rijtje met indrukwekkende namen. Logischerwijs veel nationaal bekende top- en hoofdklassers. De meeste clubs komen uit de districten Oost, West 1 en West 2 en vanuit het district Noord (Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel) wisten 34 clubs een plaats in de lijst te verwerven. Vanuit Friesland heeft Zeerobben gezelschap van clubs als Drachtster Boys, FVC, Blauw Wit ’34, Heerenveen, Frisia en ONS Sneek, om er maar een paar te noemen. In Noord is Zeerobben samen met het Leeuwarder Blauw Wit ’34 de enige tweedeklasser in de lijst. Dat zegt dus ook veel over het prestatieniveau van de jeugdteams bij Harlingens grootse voetbalvereniging. Iets waar de inmiddels meer dan 600 leden en 175 vrijwilligers trots op mogen zijn.

?De Voetbaltrainer hanteert bij het samenstellen van de lijst een puntensysteem, waarbij naast de prestaties van het eerste elftal ook de eerste en tweede juniorenteams van alle leeftijdscategorieën meetellen, dus A1/A2, B1/B2, C1/C2 en D1/D2. Er wordt dus niet alleen naar de traditionele prestatieteams gekeken. Ook de tweede categorie telt mee, iets wat ook prima aansluit bij de positie van Top Amateurclub van de KNVB, waar het vooral gaat om het ontwikkelen van voetballers in de gehele breedte.

Zeerobben toont zich gestreeld door deze historische positie en ziet het als aanmoediging om niet alleen door te gaan met waar het mee bezig is, maar ook voortdurend te blijven zoeken naar verbeteringen en vooruitgang. Zeerobben is al de juiste plek voor jeugdvoetballers die een gedegen opleiding en begeleiding zoeken, maar wil daarin nog verder uitblinken. Zeer binnenkort zal ook een grootschalig leden tevredenheidsonderzoek plaatsvinden, met als doel het gevoerde beleid en de cultuur van de club te toetsen bij haar leden en zo nodig bij te stellen. Het complete artikel van De Voetbaltrainer, alsmede de complete lijst van de Top 200 is te vinden op www.devoetbaltrainer.nl/top200/.

|Doorsturen

BuienradarAgenda