Voetbal

Zeerobben wint rommelige slotwedstrijd in Berlikum

Door Jeroen Pietersma
BERLIKUM - Voor de neutrale toeschouwer een heerlijke wedstrijd met alle ingredi?nten, die de voetbalsport zo aantrekkelijk maken. Rood? Voor de keeper, doorgebroken speler onderuitgehaald of gewone sliding? Opgelegde kansen missen aan beide kanten, dus open huis van de verdediging aan beide kanten. Mooie doelpunten en een grillig scoreverloop, met aan het einde toch een verdiende overwinning voor de tien van Zeerobben na een 2-0 achterstand met de rust.

Waar Zeerobben in de eerste tien minuten het meeste recht had op een voorsprong, daar nam Berlikum de leiding. In de 10de minuut verspeelde Reinier van der Stap de bal aan de spits en aanvoerder van Berlikum Jacob Dirk Tuinenga. Alleen op Kelvin van der Heide af maakte hij geen fout en dat betekende 1-0. Het spel verplaatste zich van het ene doel naar het andere. Binnen vijf minuten ging Huub Visser alleen op de keeper af maar liet de kans op 2-0 onbenut en David van der Pol had de 1-1 binnengeschoten, maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd en dat feestje ging niet door. Dat gold wel voor Berlikum, want in de 20e minuut scoorde Bas van der Baan in zijn laatste wedstrijd voor Berlikum 1 de 2-0. Na een mooie aanval met een gave voorzet van D.J. Tuinenga kogelde Bas zijn laatste binnen.

Zeerobben stelde daar een rommelig offensief tegenover, maar kansen en mogelijkheden werden om zeep geholpen door weinig overleg en door het individueel belang boven de teamprestatie te stellen. Voor Kelvin van der Heide was de 28e minuut het einde van de wedstrijd en van zijn voorlopige (?) carrière voor Zeerobben, hij vertrekt naar Mulier. De doorgebroken Huub Visser - ook voor hem de laatste wedstrijd in het vlaggenschip van het Oranje uit Berlikum - werd in een sliding door Kelvin meegenomen. Scheidsrechter Bakker oordeelde rood en een vrije trap op de rand strafschopgebied. Melvin Hempenius - hij zat goed in de wedstrijd- moest noodgedwongen zijn plaats afstaan aan Arjen Veenstra. In het restant van de eerste helft bleef het spel ongewijzigd met kansen over en weer, maar aan de 2-0 stand veranderde niets meer.

Jordy Torenbeek nam in de tweede helft de verdedigende taken van Willem Faasse over. En na tien minuten in de tweede helft legde scheidsrechter Bakker het spel neer en kon er door aanvoerder Tuinenga op gepaste wijze afscheid worden genomen van Rintje Zijlstra, Huub Visser en Bas van der Baan. Zij speelden hun laatste wedstrijd in Berlikum 1. De gastheren moesten even een omschakeling maken en Zeerobben profiteerde daarvan. Uit een vrije trap van Jordy verlengd door David van der Pol, maakte Frank ten Hoeve de 1-2. Even later kreeg dezelfde speler een vrije kopkans; net naast. De ingevallen Roar van Dellen kreeg vrije doorgang maar schoot naast en over.
Aan het spelbeeld veranderde niet veel, kansen te over aan beide zijden. Wel nam de druk van Zeerobben enigszins toe en uit een hoge voorzet van David reageerde Frank ten Hoeve alert en kopte de 2-2 binnen. Toch wees niets erop, dat Zeerobben nog een zo grote winst zou behalen. Eigenlijk had Berlikum door de uitblinker Tuinenga weer een voorsprong moeten nemen. Twee keer kapte hij de tegenstander uit en speelde hij zichzelf vrij, maar Arjen Veenstra beschikt over uitschuifbare voeten. Een door de scheidsrechter niet geconstateerde handsbal in het strafschopgebied. Ook de gasten kregen kansen, Frank ten Hoeve en David van der Pol wisten deze nog niet te verzilveren. Tot tien minuten voor het einde leek een gelijkspel acceptabel voor beide partijen. Hierover dacht David toch anders en met zijn doelpunt hielp hij Zeerobben aan de 2-3 voorsprong en zichzelf aan de kop van de ranglijst van topscoorders in deze klasse, illustere namen als Polet en Wietses achter zich latend.
Ook Ane Schaap, ingevallen voor René Markus, kon een mooie corner nemen en Jordy Torenbeek profiteerde met de knie; 2-4. Nou schijnt een zekere Wiebe D., vaste supporter bij uit- en thuiswedstrijden, een weddenschap te zijn aangegaan, waarin hij stellig beweert dat Albert Beuker niet zal meer zal scoren. Maar de mooiste van de dag, 2-5 in de voorlaatste minuut, kwam dus wel van de voet van Albert. Na een paar onnavolgbare passeerbewegingen, krulde hij de bal langs keeper Sjouke Veenstra in het net. Daarmee sloot de aanvoerder op waardige wijze het seizoen af, wetende dat hij ook met een doelpunt het seizoen in Oudwoude had geopend.
Zeerobben: Kelvin van der Heide (’28 min. rood), Reinier van der Stap, Gideon Vellinga, Willem Faasse (’45 min. Jordy Torenbeek), Marcel Visser, Albert Beuker, Melvin Hempenius (’28 min. Arjen Veenstra), René Markus (’60 min. Ane Schaap), David van der Pol, Gi Balyn, Frank ten Hoeve.

(Volgens de laatste berichten moet de betreffende Wiebe D., lopend vanaf Berlikum nog in Harlingen aankomen. Twitterberichten melden dat hij het laatst gesignaleerd is in Dongjum en aldaar in de lokale herberg gedesoriënteerd de weg naar de Koningsbuurt vroeg.)

|Doorsturen

BuienradarAgenda