Zeerobben wint doelpuntrijk duel

HARLINGEN - In een voor het talrijk aanwezige publiek aantrekkelijke wedstrijd voegde de thuisclub terecht drie punten aan zijn totaal toe en Zeerobben kan nu iets ruimer ademhalen. Voor beide partijen stond er veel op het spel. De gasten uit Leeuwarden konden het gat met koploper Broekster Boys verkleinen en de Harlingers konden wat klimmen op de ranglijst en van de gevarenzone meer afstand nemen. Dat laatste is dus na deze wedstrijd bewerkstelligd.

De openingsfase was, zoals wel vaker het geval, wisselvallig en nerveus. De eerste uitgesproken kans was er in de zedse minuut voor de in het oranje/zwart spelende Leeuwarder Zwaluwen. Sjorick Bootsma liet de verdedigers zijn hielen zien en kwam vrij voor keeper Arjen Veenstra. Met een uitgestoken been kon de goalie nog redding brengen.
De eerste mogelijkheid voor Zeerobben was meteen raak. Een bekeken passje van Patrick Amels bereikte Frank ten Hoeve, deze wachtte niet op het fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Winkel, maar met een perfecte schuiver liet hij keeper Skarey kansloos. Ondanks het vlagsignaal van de assistent-scheidrechter Van der Werf kende de referee het doelpunt toe, hij stond voor deze waarneming uitstekend opgesteld.

Een ogenblik sloeg de angst om het hart toen een verdediger van Zeerobben hands maakte in het strafschopgebied. Aangeschoten hands en zo was het ook, maar je weet het nooit. Deze keer rolde het kwartje voor de groen-witten de goede kant uit. Een paar minuten later vergrootte Daniël Kleiterp de marge naar 2-0, na goed aangeven van David van der Pol. Een moment van onbedachtzaam verdedigen, en na een mooie pass van Jordy Visser maakte Anne Kromhout beheerst de 2-1. Toch keek niemand vreemd op toen de goed spelende Dylan Drent met een ware kanonskogel van 35 meter de 3-1 liet aantekenen. Goed ingrijpen van aanvoerder Albert Beuker, terug van lang weggeweest, stelde Dylan in de gelegenheid en dat is aan hem wel besteed. Met dertig minuten op de klok en deze comfortabele voorsprong geen vuiltje aan de lucht. Toch kantelde de wedstrijd definitief in de veertigste minuut. Na een felle charge van Patrick Amels op routinier Hung Pham, kon de laatste zich niet beheersen en dat betekende rood voor hem en voor Patrick geel.

Meteen na de rust had Frank ten Hoeve de wedstrijd op slot kunnen gooien. Na goed doorzetten van Daniël Kleiterp was het boogballetje van Frank iets te kort en kon keeper Skarey nog redding brengen. In de 55e minuut kwam toch de genadeklap. Gideon Vellinga stuurde Dylan Drent de diepte in en door misleiding van de verdediging, door David en Frank, kon Dylan geplaatst inschieten; 4-1. Met nog een half uur op de klok leek het met tien man spelende Leeuwarden Zwaluwen aan een kansloze missie te beginnen. Toch gloorde er nog wat hoop voor de hoofdstedelingen, toen aanvoerder Mark Kleefstra in de 70e minuut koelbloedig 4-2 maakte. Zeerobben begon achterin fouten te maken en de mannen van trainer Mark Bosma zetten nog eens aan. Maar door de ontstane ruimte in dit wanhoopsoffensief kreeg Willem Faasse, voor de aangeslagen Daniël Kleiterp ingevallen, een aantal kansjes. Ook Patrick Amels verliet het strijdtoneel. Zijn vervanger, Mitchel Laros, voorzag David van der Pol van een afgemeten pass. Hij legde breed op de inmiddels voor Dylan Drent ingevallen Chekina Nzoko. De weer van een ernstige blessure herstelde alleskunner schoot rakelings naast. Aan de andere kant zorgde Arjen Veenstra met een puike redding voor opluchting na een geweldige pegel van Anne Kromhout. Toch zou uit een flitsende counter het doek vallen voor de gasten. Op snelheid klopte David van der Pol de gehele Zwaluwen-verdediging en voor de doelman Skarey gaf hij Frank ten Hoeve de gelegenheid zijn tweede van de dag te maken; 5-2 en nog tien minuten te gaan. Nonchalance in de achterhoede maakte voor de ingevallen Yannick de Boer de weg vrij voor de 5-3, met een subtiel lobje was Arjen Veenstra kansloos. Het slotakkoord was in de blessuretijd voor good old Willem Faasse. Chekina Nzoko gaf de voorzet en Willem maakte dit kansje, ondanks keeper en verdediger, bekwaam af. De jonge leidsman Winkel hield het hierna voor gezien.

Dat Zeerobben goede zaken doet met deze verdiende drie punten moge ook blijken uit de rest van de uitslagen in de tweede klasse I. De mannen van trainer Inne Schotanus hebben een stap in de richting van lijfsbehoud gemaakt. Met het vertoonde spel, met name in de eerste helft, mag het vlaggenschip van Zeerobben trots zijn. De wil om te winnen leek wel groter bij de thuisclub, dat straalden ze tenminste uit. Toch is er nog geen zekerheid, want de plaatsen 11 en 12 betekenen nacompetitie en de eerstvolgende tegenstander is de nummer 11 van de ranglijst, SVM uit Marknesse. In een zes puntenwedstrijd aanstaande zaterdag in Marknesse kan Zeerobben voor meer zekerheid gaan zorgen; bij winst is het gat met deze opponent negen punten.
Voor Zeerobben kwamen de volgende spelers in het veld: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Albert Beuker, Jordy Torenbeek, Pim Bleichrodt, Gideon Vellinga, Patrick Amels (’75 Mitchel Laros ), Dylan Drent (’80 Chekina Nzoko), David van der Pol, Frank ten Hoeve, Daniël Kleiterp (’70 Willem Faasse )