Zeerobben kampioen van de 3e klasse B

HARLINGEN - Zoals een waar kampioen betaamt, lieten de groenwitten geen twijfel bestaan over de afloop van de competitie. Het talrijke publiek kreeg bij vlagen een blik op de voetbalkwaliteiten van de titeldrager. Zonder meer een tweede klasse waardig. Met name de eerste twintig minuten van de wedstrijd kwam Minnertsga er niet aan te pas en combineerde het team van Inne Schotanus naar hartenlust. Dat het slechts 1?0 was, kwam mede door het goed keeperswerk van Jorn Helder.

Het initiatief lag, zoals ook in de voorgaande wedstrijden, in het eerste deel van de wedstrijd bij Zeerobben. In de zesde minuut knalde Dylan Drent uit een vrije trap snoeihard op de vuisten van Jorn Helder. En drie minuten later pikte Willem Faasse een afgeslagen aanval op en bediende Frank ten Hoeve op maat. Hij slalomde door de verdediging van de tegenstander à la Adam Maher en liet keeper Helder kansloos. Een verdiende voorsprong.
Minnertsga reageerde meteen en Arjan Andringa kreeg een schietkans, maar zijn inzet verontrustte Arjen Veenstra niet. Uit een vrije trap van Henk Jan van Dalfsen verrichtte de doelman van de thuisploeg een nuttige redding ten koste van een hoekschop. Met kort combinatiespel werd de verdediging van de gasten uit elkaar gespeeld, maar telkens zat bij de laatste pass een verdediger dwars. Een verre ingooi van Dylan werd door Willem doorgekopt en tot opluchting van Minnertsga ging de bal net naast.

Ook aanvoerder Albert Beuker werd door René Markus met een steekpasje in de gelegenheid gesteld zijn score te verdubbelen, maar weer goed keeperswerk van Jorn voorkwam dit. René bracht even later Frank ten Hoeve in stelling. Hij had de pech dat de paal zijn ziedend schot keerde. Bij een verdedigende actie van Dylan Drent liep hij bij een schouderduw met Outger Terpstra een dermate ernstige blessure op, dat hij niet verder kon spelen. Zijn vervanger in de 25e minuut was Melvin Hempenius.
Minnertsga gaf in deze fase goed partij en de kopbal van Sander Zonderland na een mooi aangesneden voorzet van Roan-Hein Joostema verdiende beter lot dan op de paal uiteen te spatten. In de rebound kogelde Arjan Andringa net naast. Het slotakkoord was weer voor Zeerobben. In de 45e minuut uit een uitstekende vrije trap van Melvin Hempenius en Jordy Torenbeek torende boven iedereen uit, maar zijn kopbal had niet het gewenste vervolg.

Met dezelfde teams werd aan de tweede helft begonnen. De wedstrijd was nog niet gespeeld, zo waren de meningen. De nacompetitie lonkte naar Minnertsga, dus was er hen alles aan gelegen om een goed resultaat te behalen. Met nog meer nadruk op de aanval was spits Andringa net te laat na een voorzet van Guido van der Meer. En Reinier van der Stap moest op snelheid corrigerend optreden. In de verdediging van Minnertsga ontstonden gaten en de wissel na vijftien minuten van David van der Pol voor René Markus was logisch; meer snelheid en doelgerichtheid. Gideon Vellinga en Albert Beuker zorgden voor de aanvoer op Willem, Melvin en David. Doordat Zeerobben in deze fase van de wedstrijd niet de 2–0 maakte, bleef het spannend tot het eind.
Willem Faasse probeerde het met een wippertje, net naast. David van der Pol alleen op de keeper, zijnet. Albert Beuker vrijgespeeld door Frank ten Hoeve kreeg nog een kans, het was hem gegund maar helaas. Met een hoge balcirculatie werd de druk groot en de trainersstaf Hoekstra en Zonderland moest de moegestreden Van Dalfsen en Sander Zonderland vervangen door verse krachten. Ook bij de thuisclub werd Frank ten Hoeve, geblesseerd, vervangen door Ane Schaap. Even leek Minnertsga toch nog met een puntje naar huis te gaan. Andringa passte op de net ingevallen Jilke Terpstra maar Jordy Torenbeek voorkwam een tegendoelpunt. Het laatste wapenfeit van een spannend slot.

De wedstrijd was gespeeld en voor de onopvallend acterende, maar degelijk voetballende icoon van de Friese voetbalvelden, Etienne Oosterom kwam bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dreves een einde aan zijn indrukwekkende loopbaan in Zeerobben 1, met daarin vier keer een kampioenschap. Deze geweldige rots in de branding zal node gemist worden. Maar weinigen zullen op dat ogenblik daarbij hebben stilgestaan, want spelers, trainersstaf en supporters vierden hun feestje op het veld, dronken van geluk en de champagne.
Verdiend op basis van kwaliteit, collectief en individuele klasse en niet in de laatste plaats dankzij gedrevenheid van trainer Inne Schotanus en het relativerende vermogen van leider Wiebe Attema. Het bleef nog lang onrustig in de Robbenplaat op het Oostersportpark.
Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Etienne Oosterom, Jordy Torenbeek, Marcel Visser, Albert Beuker, Dylan Drent (’25 min. Melvin Hempenius), Gideon Vellinga, Willem Faasse, Frank ten Hoeve (’80 min. Ane Schaap), Rene Markus (’60 min. David van der Pol).