VVH heren 1 wint eerste thuiswedstrijd van hoogvlieger ANO

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag mocht het eerste herenteam van VVH in eigen Waddenhal het opnemen tegen ANO uit IJlst. Dit team is de afgelopen vier seizoenen in de top drie ge?indigd van de derde divisie dus de Harlingers konden hun borst natmaken.

De eerste set liet trainer/coach Ab Deurman VVH beginnen met Meindert Paul Kwast en Jan Schurer op de hoofdaanval, Anne Durk Bakker en Ignarts Bakker op de hoofdblokkering, Paul Lups als spelverdeler, Reinier Kwast als diagonaalaanvaller en Niels Wienbelt als libero. Op de bank begonnen Marnik Agema en de licht geblesseerde Rik Sijtsma. VVH begon twijfelachtig aan de wedstrijd. Serverend en aanvallend liet de thuisploeg veel steekjes vallen omdat de agressie ontbrak waardoor ANO uitliep naar een 4-11 voorsprong waarop VVH een time-out nam. Na deze onderbreking begon VVH sterker te spelen en via services van Paul en Ignarts kwamen ze weer terug in de set. Op 16-18 was de wedstrijd bijna weer in evenwicht en was de strijd wie de set zou winnen weer open. Marnik betrad het veld voor Paul om de blokkering/aanval te versterken, waardoor Reinier de spelverdeling over nam. Deze wissel gaf VVH een wat meer aanvalsdruk en het werd 23-23. VVH nam hierna echter gas terug qua serveren en ANO profiteerde hier optimaal van door de geboden kansen snel af te maken. Met 25-27 ging de set naar de bezoekers.

Ondanks het verlies van de eerste set had VVH het idee dat er zeker wat te halen viel tegen ANO, mits de Harlinger servedruk omhoog ging. Deze set hielden beide teams elkaar in evenwicht. Via services van Ignarts en Meindert Paul en harde aanvallen van Reinier en Jan deden de Harlingers goed mee. Passend en verdedigend ging het deze set uitstekend bij de Harlingers waardoor Paul veel opties had in de spelverdeling. De set naderde zijn einde en wederom beloofde het spannend te worden. Ab bracht Marnik weer voor Paul en deze wissel bleek cruciaal. Marnik scoorde tot vier maal toe boven de twintig puntengrens en was er zo grotendeels verantwoordelijk voor dat de set met 26-24 naar VVH ging.

Voor de derde set was VVH van plan om vanaf het begin van de set het initiatief te nemen, maar eenmaal begonnen aan de set bleek niets meer dan dit voornemen. Al snel keek VVH door pass- en aanvalsfouten tegen een vijf punten achterstand aan. Via de sprongservices van Reinier en het goed afmaken van de kansen voor het net trok de thuisploeg de stand weer gelijk. Hierna ging VVH door met druk zetten op de bezoekers via services van Paul en Meindert Paul waardoor ANO amper nog tot uitgespeelde scoringskansen. Alleen via de harde klappen van Bareld van der Meer en Rene Sybrandy kwamen de bezoekers nog tot scoren. VVH behield deze set echter de controle en won met 25-20 de set vrij gemakkelijk.

De vierde set was het weer stuivertje wisselen voor welk team de leiding nam. Ook deze set waren Anne Durk, Meindert Paul zeer stabiel in de servicepass was Niels zeer sterk aan het verdedigen in de rally’s. Via de buitenaanvallers kwam VVH goed tot scoren; vooral Jan sloeg een paar keiharde aanvallen binnen. Marnik betrad weer het veld voor Paul om weer een driemans aanval tot de beschikking te hebben. Marnik deed weer van zich spreken door een keiharde aanval binnen de driemeter, waarbij Ignarts de blokkering met zich mee wist te krijgen. Paul betrad weer het veld en VVH wist grip te houden op het spel en kwam als eerste voorbij de twintig punten grens. Op 23-19 leek het na twee aanvalsfouten van Reinier nog spannend te worden maar gelukkig scoorde Jan eerst met zijn aanval en was het vervolgens Ignarts die met een scherpe service de set en daarmee de wedstrijd wist te winnen voor de Harlingers.

Behalve de blijdschap over de winst en de daarbij behorende vier punten, mochten de heren achteraf ook erg blij zijn met het vertoonde spel. Aanvallend kwam VVH uitstekend voor de dag. Dit was uiteraard te danken aan de goede spelverdeling van Paul en Reinier waarbij moest worden opgemerkt dat de serve- en rallypass bij VVH stukken beter was dan in en tegen Balk de week ervoor. Als de Harlingers zo doorgaan kan het nog een erg leuk seizoen worden.
Komende vrijdag mogen de mannen naar Leek om het op te nemen tegen een onbekende: het nieuw gevormde NAS.