VVH heren 1 verliest nipt van degelijk Reflex

KAMPEN - Afgelopen zaterdag speelde het eerste herenteam van VVH in Kampen tegen Reflex. Op de ranglijst stond Reflex op de tweede plek en VVH op de derde, dus op papier beloofde het een spannende wedstrijd te worden. Dat werd het ook. VVH speelde sterk maar Reflex toonde zich net iets stabieler en pakte daarmee een nipte overwinning.

In de eerste twee sets ontliepen beide teams elkaar amper. Aanvallend was het een mooi schouwspel en serverend wisten beide teams het elkaar ook erg lastig te maken. Waar in de eerste set VVH het initiatief wist te nemen, was dat in de tweede set net andersom. Beide sets werden pas in het laatste deel beslist en beide keren gaf stabiliteit en scherpte de doorslag. VVH maakte net een foutje meer in de aanval en serve en Reflex, waar vooral de spelverdeler voor stabiliteit zorgde, profiteerde hiervan. Met twee maal 25-23 pakte de thuisploeg een 2-0 voorsprong.

Coach Ab Deurman bleef gedurende de wedstrijd veelvuldig wisselen met opstellingen om VVH net dat zetje in de rug te geven om wél door te stoten naar een setwinst. Zo begon Jan op de buitenaanval, werd hij vervangen door Marnik en later Rik en werd Reinier aan het einde van de tweede set spelverdeler en verliet Paul het veld. In de derde set kwam Marnik ook nog op de plek van Anne Durk. De servepass van VVH was deze derde set ver onder de maat en wanneer deze wel goed was, miste de set-up precisie waardoor de aanvallers amper tot scoren konden komen. De gehele derde set liep VVH achter de feiten aan. Dankzij een goed slotakkoord van de Harlingers werd de eindstand van de set nog ietwat dragelijk maar ging deze met 25-17 eenvoudig naar Reflex. Dit betekende een 3-0 voorsprong en daarmee de winst in de wedstrijd.

In de vierde en beslissende set namen Jan en Marnik de buitenposities voor hun rekening en kwam Meindert Paul, die vooral aanvallend een hoog rendement haalde, naar de kant. Aan Reflex-zijde wisselde de coach een midaanvaller, een passer-loper en een spelverdeler. Door deze wisselingen kon VVH aan het begin van de set eenvoudig weglopen. VVH speelde scherp en toonde spelvreugde, maar nadat de coach van Reflex de eerste spelverdeler weer in zette, kwam de thuisploeg weer terug in de set. Ab greep in door Paul naar de kant te halen en Rik voor hem in de plaats te brengen en Reinier de spelverdeling te laten verzorgen. Dit zorgde voor meer blokkerend vermogen en gaf VVH weer een zetje in de rug. In de eindfase van de set kwam Reflex puntje voor puntje dichterbij. Anne Durk scoorde vervolgens een zeer belangrijk punt via een geplaatste aanval waardoor het 21-19 werd. Er werd gestreden voor ieder punt, maar de Skûtsjeboys wilden kostte wat kost een punt meenemen terug naar Harlingen. Met 19-25 ging de laatste set zodoende naar Harlingen.

Door deze nederlaag moet VVH voorlopig afscheid nemen van de strijd om de bovenste twee plekken en zal het met ANO en DBS de strijd om de derde plek aan moeten gaan. Nummers 2 en 1, Reflex en VC Zwolle, staan inmiddels al 9 punten voor. Komende zaterdag komt promovendus CSV uit Zwolle op bezoek in de Waddenhal. Als de Harlingers niet ook de strijd om de derde plek vaarwel willen zeggen zal gewonnen moeten worden. Om 19.00 uur begint deze wedstrijd.