VVH Heren 1 sluit jaar af met bekeroverwinning

HARLINGEN - Afgelopen dinsdag stond een thuiswedstrijd in het kader van de Regiobeker op het programma voor VVH heren 1. Nadat de laatste wedstrijden in teleurstellingen waren ge?indigd, konden de mannen van trainer Ab Deurman wel weer een overwinning gebruiken. De tegenstander was echter ??n van formaat: Meppel/AZ. In de competitie was hier kansloos met 0-4 van verloren dus dat het hard werken zou worden was duidelijk.

De eerste set startte Ab Deurman met Paul Lups op de spelverdeling, Reinier Kwast op de diagonaal, Rik Sijtsma en Jan Schurer op de buitenaanval, Ignarts Bakker en Marnik Agema op de midaanval en Niels Wienbelt op de liberopositie. Meindert Paul Kwast, Anne Durk Bakker en Floris Meijer begonnen op de bank. De thuisploeg begon direct met een achterstand. De opstelling waarin de Harlingers speelden bracht met name een tekort aan passend vermogen met zich mee en Meppel profiteerde hier optimaal van. Door goed te serveren en te blokkeren was er voor VVH eigenlijk geen redden aan. Hier en daar hadden de Harlingers een opleving, maar MAZ ging zeer terecht met de 15-25 setwinst aan de haal.

In de tweede set kwam Anne Durk op de plek van Marnik te staan, wat in passend opzicht voor veel meer rust en duidelijkheid zorgde. Toch maakte VVH aan het begin van de set te veel fouten en Meppel hield hierdoor de controle. Ab haalde Paul naar de kant en bracht Meindert Paul voor hem in de plaats en deze wissel pakte goed uit doordat Meindert Paul wat gemakkelijker een zwakke pass corrigeerde en een solide blokkering met zich meebracht. Door een serveserie van Ignarts kwam VVH terug in de set en op een lange serveserie van Rik namen ze afstand van de bezoekers. Op 18-11 scoorde Meppel pas weer een punt, maar VVH speelde de set vervolgens eenvoudig uit door verzorgd te blijven spelen en de side-out goed te pakken. Met 25-18 was de set voor Harlingen.

De derde en was zeer spannend. Het spel golfde op en neer met beide teams die bij vlagen het spel wisten te maken. Waar VVH vooral door servedruk tot hun punten kwamen, deed Meppel het vooral erg goed in de blokkering. Het was Meppel/AZ die als eerste de twintig punten bereikte en het leek moeilijk te worden voor VVH. Op 19-23 kwam Marnik binnen de lijnen voor Reinier en kwam Meindert Paul aan service. Met zijn services langs de lijn kwam hij goed tot scoren en Meppel, die maar twee aanvallers als voorspeler had, wist geen scorende oplossing te vinden. Rik scoorde op de buiten zijn punten zeer handig en de blokkering stond goed. VVH kwam gelijk en liep door naar de setwinst. Met een éénmans-blokkering van Marnik ging de setwinst met 25-23 naar VVH.

De vierde set begon VVH dankzij de vorige setwinst vol enthousiasme. De aanvallers lieten zich gelden en wederom waren Rik en Ignarts effectief met hun services. Toch begonnen de Meppelaren langzamerhand beter in de set te komen. Wederom was het hun blokkering die voor de punten zorgde. De servicepass van Anne Durk en Niels was perfect verzorgd, maar keer op keer stond een tweemansblokkering in de weg. Op de stand van 10-16 kwam Marnik weer binnen de lijnen voor Reinier en op 11-18 kwam Paul het veld in voor Meindert Paul. Even als vorige sets pakten deze wissels perfect uit. Marnik pakte een servicereeks en Paul bracht Rik en Ignarts goed in stelling en VVH kwam puntje voor puntje dichterbij. Vanaf de kant zorgden de wisselspelers voor veel support en evenals vorige set stokte de Meppeler scoringsproductie bij 23 punten (20-23). Via aanvallen van Rik en Marnik, het goede serveren van Anne Durk, twee tactische ballen van Paul en twee aanvalsfouten van Meppel was het VVH die met 25-23 de setwinst pakte. Een goede afsluiting van het jaar 2013 dus.

Door deze overwinning staan de Harlingers in de kwartfinale van de Regiobeker. De tegenstander zal Rouveen zijn en de wedstrijd staat voor naar de jaarwisseling gepland. Dit team komt in de competitie een klasse lager uit, dus je zou zeggen dat er een goede kans is om de halve finale te bereiken.