VVH heren 1 haalt zwaarbevochten overwinning in Leek

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag moest de selectie van trainer/coach Ab Deurman naar Leek om het op te nemen tegen ?de grote onbekende? in de derde divisie: NAS. Dit was een nieuw gevormd team met spelers uit Leek die de afgelopen seizoenen elders hadden gespeeld. Nadat VVH vorige week van ANO had gewonnen, wilden de heren de goede lijn graag doorzetten. Dit bleek echter niet eenvoudig?

In de eerste set begonnen Reinier Kwast, Paul Lups, Marnik Agema, Ignarts Bakker, Anne Durk Bakker en Meindert Paul Kwast als veldspelers en was Niels Wienbelt de libero. Op de bank begonnen Jan Schurer en Rik Sijtsma. Beide teams begonnen wat aarzelend aan de wedstrijd. Serverend werden aan beide kanten vele fouten gemaakt en ook in de aanval was het nog weinig overtuigend. Pas nadat beide ploegen de tien punten grens hadden gepasseerd werd het meer een strijd. VVH kwam erachter dat met name de libero van NAS een goed doelwit was om op te serveren en buitte dit goed uit. Via een tweetal serveseries kwam NAS echter op een voorsprong van vier punten (12-15), waarop Ab een time-out nam. Na deze onderbreking begon VVH meer de tanden te laten zien: met name via Marnik en Mein-dert Paul werden de ballen hard binnengeslagen. VVH doorbrak als eerste de twintig punten grens en ging door. Via slimme aanvallen van Reinier en Ignarts en goed serveren van Paul ging de set met 22-25 naar de Harlingers.

Het was duidelijk dat deze onbekende ploeg het de Harlingers moeilijk kon maken. Dit was aan het begin van de twee-de set echter niet te merken. VVH speelde dankzij de winst van de eerste set vrij uit en ontspannen en wist het tempo in de wedstrijd te bepalen en liep uit in de score. De thuisploeg probeerde door veel te variëren toch tot scoren te komen, maar trof vaak de Harlinger blokkering of verdediging op haar pad.  Op 12-17 bracht Ab Jan binnen de lijnen voor Paul, maar hierna kreeg VVH een moeilijke periode. Een speler van NAS wist zo veel servedruk te creëren dat de Harlingers amper tot geen pass wisten te brengen en de voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Pas op 19-17 kwam VVH weer tot scoren: via Meindert Paul werd de bal binnen geslagen. Het zou een einde van de set worden waarin het beide kanten op kon. Door fouten van VVH (twee servefouten en twee aanvalsfouten) ging NAS alsnog met 26-24 met de setwinst aan de haal.

Het verlies van de tweede set zorgde dat de Skutsjeboys nog feller werden in het derde bedrijf. Het spelbeeld van het begin van de tweede set was weer aanwezig: VVH bepaalde het tempo en wist de side-outs vaak eenvoudig terug te halen. Tot vlak voor de twintig puntengrens behield VVH een goede voorsprong maar, evenals de tweede set, werd deze weer door NAS verkleind. Reinier verliet het veld en Jan Schurer kwam weer binnen de lijnen. Door twee aanval-len van Marnik werd het 21-24, wat dus drie setpoints voor VVH betekende. Deze werden keer op keer niet benut doordat NAS keihard werkte om de ballen van de vloer te houden. Het werd zelfs 24-24, maar toen rechtte VVH haar rug. Via een blok van Anne Durk en aanvallen van Meindert Paul werd het 24-26 voor de bezoekers!

De vierde en, wat VVH betreft, laatste set begon met enkele wissels bij NAS. Hun beste passer en hun ‘servicekanon’ namen plaats op de bank en dit bleek niet de juiste keus te zijn. VVH gooide het tempo omhoog en walste letterlijk over de mannen uit Leek heen. Op een gegeven moment stond het, mede door een lange serveserie van Paul, 7-16 voor de Harlingers en was de set eigenlijk gespeeld. NAS scoorde af en toe nog een mooie aanval, maar voor de setwinst kwamen ze bij lange na niet meer in aanmerking (eindstand set vier: 13-25).

De nieuwkomer in de derde divisie van de IJssel-Wadden bleek een verrassend taaie en complete ploeg te zijn waar de mannen van VVH de eerste drie sets alle moeite mee hadden. Als deze ploeg wat meer op elkaar ingespeeld is geraakt zullen ze het iedere ploeg hoe dan ook moeilijk kunnen maken. Met de overwinning komt VVH na drie wedstrijden op een gedeelde derde plaats: een goed begin van het nieuwe seizoen! Komende zaterdag komen de heren van Dela Meppel/AZ op bezoek. Dit team heeft slechts twee puntjes minder dan VVH. Om 19.30 uur begint deze ongetwijfeld span-nende wedstrijd in de Waddenhal.