Voetbalfeestje bij Zeerobben ? Cambuur

HARLINGEN - Het zijn enerverende weken bij Zeerobben. Ga maar na: in de 90ste minuut bij Rijperkerk kampioen zijn en na het laatste fluitsignaal toch die schaal weer even in de koelkast. Een week later na de gewonnen wedstrijd tegen Minnertsga alsnog met de kampioenschaal omhoog door de stad, gevolgd door een mooi feest. En als toegift het vooruitzicht op een huldigingswedstrijd tegen de kampioen van de eerste divisie SC Cambuur Leeuwarden.

Op maandag de dreigende afgelasting van die voor donderdag geplande wedstrijd. Het ontbreken van voldoende politiecapaciteit gooide roet in het eten en burgemeester Sluiter zag zich geplaatst voor een van de moeilijkste beslissingen sinds zijn aantreden in Harlingen. Tot van Cambuurzijde op het allerlaatste moment een verlossende oplossing werd aangedragen: de wedstrijd werd vervroegd naar woensdagavond. Zeerobben zag zich geplaatst voor een geweldige uitdaging. De organisatie moest omgegooid worden en het evenement (want dat is zo’n wedstrijd nou eenmaal) moest in minder dan tweemaal 24 uur worden voorbereid. En daarin slaagde Zeerobben met vlag en wimpel. Het werd voor de club een waar voetbalfestijn. En na afloop een tevreden glimlachende burgemeester.

En wat het feest helemaal compleet maakte was de wijze waarop het team van trainer Inne Schotanus zich verweerde tegen de profs die volgend seizoen mogen aantreden in de eredivisie. Want in de eerste helft hield Zeerobben domweg gelijke tred met Cambuur. De trotste en terechte kampioen van de derde klasse deed nauwelijks onder voor hun betaalde collega’s. Zeerobben speelde gedurfd vooruit en dat moet voor Cambuur een verrassing geweest zijn. Het talrijk opgekomen publiek kreeg in die fase een gelijkwaardige wedstrijd voorgeschoteld. Cambuur kwam op een 0-1 voorsprong, maar via een wereldgoal van David van der Pol was het ook zomaar weer 1-1. En een wereldgoal was het! Via www.zeerobben.nl is te zien hoe hij de bal halverwege de helft van de tegenstander bij de zijlijn aanneemt, zich vrijdraait van zijn tegenstander en vervolgens verwoestend uithaalt. De bal verdween stijf in het kruis, de keeper van Cambuur verbouwereerd achterlatend. Het videofragment gaat via YouTube de wereld over en telde binnen enkele uren na de wedstrijd al honderden hits.?En het scheelde maar een haar of Zeerobben zou met een niet eens onverdiende 2-1 voorsprong de rust zijn ingegaan. De nog altijd zeer jeugdige, maar geroutineerd voetballende Frank ten Hoeve werd vrijgespeeld, maar zag zijn inzet helaas over het doel vliegen.

Na de pauze, die op spectaculaire wijze werd opgevrolijkt met een optreden van het Harlinger Zeeslag, schakelde Cambuur een tandje bij. Trainer Henk de Jong zal zijn mannen wel gewezen hebben op de blamage die voor hen op de loer lag, want het tempo ging flink omhoog en spits Martijn Barto was moeilijk af te stoppen. Al snel werd het 1-2 en in het vervolg van de tweede helft liep Cambuur nog uit naar een 1-5 eindstand. Maar het moet gezegd dat Zeerobben zich prima bleef verweren, al kwam het toen niet meer tot echt uitgespeelde kansen. Enkele corners was het enige resultaat van de aanvalspogingen van Zeerobben. Het deed aan de teamprestatie niets af. Zeerobben had zich van haar beste kant laten zien en oogstte na afloop veel lof van het publiek en vooral ook van Cambuur. Zowel voor het vertoonde spel als ook voor de prima organisatie en dito ambiance van deze gedenkwaardige avond, mede mogelijk gemaakt door balsponsor Pegasystems , ZWF-Ontwerp Bolsward, Taxi van der Pol, Cornelis Vrolijk IJmuiden, Visser ATR, Koninklijke Sjouke Dijkstra, Arends Scheepvaartbedrijf, en wedstrijdsponsoren Smeding Groente & Fruit en Visser Special Metal Products. De verloting werd mogelijk gemaakt door Bakkerij Overzet, Pizzeria Pompeï, MUTA Sport, Photogifst/ZWF en Slagerij van der Zee.
Rest nog te vermelden dat routinier Etienne Oosterom na een half uur spelen een zeer verdiende applauswissel kreeg. Etienne stopt met voetballen en speelde zijn laatste wedstrijd voor de groen-witten. Een mooi moment voor hem om in deze ambiance afscheid te mogen nemen. Applaus, lovende woorden en een bos bloemen waren zijn deel.
Opstelling Zeerobben: Arjen Veenstra, Jordy Torenbeek, Reinier van der Stap, Etienne Oosterom, Gideon Vellinga, Albert Beuker, Marcel Visser, Melvin Hempenius, Frank ten Hoeve, Ginaro Balyn en David van der Pol. Etienne Oosterom werd vervanger door Johannes Deelstra en in de tweede helft speelden keeper Kelvin van der Heide, René Markus, Laurens Bergsma en Ane Schaap. Dylan Drent moest helaas geblesseerd aan de kant blijven en Mitchel Laros zal wel spijt hebben van zijn vakantieplanning.