Titel Zeerobben even in koelkast

RIJPERKERK - In een knotsgekke slotfase vergat Zeerobben het slot op de deur te doen en zag het zeker schijnend kampioenschap in de laatste seconden van de wedstrijd aan haar neus voorbijgaan. Sietse Jan Smidstra nam, ver in blessuretijd, de beslissende vrije trap op de middellijn. Hoog vloog de bal in de doelmond van Zeerobben en de gehele verdediging rekende op een ander. Maar Johan Nijp had daar maling aan en scoorde van dichtbij de beslissende treffer. Tot dat moment was het kampioenschap binnen, omdat Stiens ??n punt aan haar totaal had toegevoegd en Zeerobben ook ??n punt leek te behalen. Maar het bizarre lot besliste anders.

In het eerste part van de wedstrijd was aan beide partijen te merken, dat er nog al wat op het spel stond. Zenuwachtigheid en slordige passing waren het gevolg. Toch namen de groenwitten het initiatief en dat mondde uit in een reeks corners. Het leverde niet het gewenste resultaat op. De goed leidende scheidsrechter Tjalma beoordeelde een handsbal binnen de beruchte lijnen niet als een penalty waardig. Aan de andere kant moest Reinier van der Stap op volle snelheid de even snelle linksbuiten Mark Hendriks ten koste van een hoekschop afstoppen. De daaruit voortvloeiende corner werd door Brian Bergsma op de paal gekogeld.
De druk bleef op de verdediging en een vrije trap van de balvaardige Johannes Meyer zette Stefan Jeuring vrij voor Arjen Veenstra, maar zoals al vaker vertoond, redde hij met zijn voet. Een omhaal van René Markus werd door doelman Redmer Jorna losgelaten, helaas was Frank ten Hoeve net te laat om de trekker over te halen. Even later werd Frank vrijgespeeld door Marcel Visser, maar alleen voor de keeper vergat hij te scoren. Slordigheden bij terugspeelballen veroorzaakten onnodige gevaarlijk situaties, waarin Arjen telkens alert reageerde. De eerste helft leek doelpuntloos te eindigen, maar Dylan Drent zorgde voor het hoogtepunt door een doorgeschoten voorzet van Marcel Visser snoeihard op de pantoffel te nemen. De teams gingen rusten met 0–1 voor de Harlingers.

Binnen de 5 minuten echter trok Rijperkerk de stand weer in evenwicht. Een hoge voorzet werd door Arjen verkeerde beoordeeld en van dichtbij scoorde de thuisclub de 1–1. Het antwoord van de gasten liet niet lang op zich wachten. Willem Faasse maakte zich bij de cornervlag vrij van zijn tegenstander en zijn voorzet werd door de verdediging niet goed verwerkt. Marcel Visser ving de afvallende bal op zijn borst op en haalde onhoudbaar uit. Na 7 minuten was de stand 1–2 en leek Zeerobben door te drukken.
Een lange haal was de inleiding tot de 2–2. Mitchel Laros verkeek zich, Brian Bergsma zette laag voor. En de ongelukkige Gideon Vellinga raakte de bal volkomen verkeerd, en liet eigen keeper kansloos. Het spel golfde op en neer en beide teams gingen voor de overwinning. De in de 70e minuut voor Willem Faasse gewisselde Gi Balyn kreeg meteen een mogelijkheid. Hij draaide zich goed vrij en zijn schot verdween net naast het doel. Ook Mark Hendriks was dichtbij een voorsprong; uit een gevaarlijk aangesneden hoekschop kopte hij net over. Toch zou uit een corner de 3–2 vallen. Slecht uitverdedigen stelde Joute van der Meulen in staat om hard en onhoudbaar uit te halen. Met nog een kwartier te spelen zette trainer Inne Schotanus alles op de aanval. Gideon Vellinga nam de positie van Jordy Torenbeek over en Jordy posteerde zich in de spits. Deze ingreep leek alsnog het verdiende en noodzakelijke punt op te leveren, want uit een vrije trap van Marcel Visser legde Gi Balyn goed af op Jordy. Keihard tekende hij voor het toegangsbewijs naar de 2e klasse, 3–3 . De meegebrachte bloemen kregen echter een andere bestemming, dan waar zij voor bedoeld waren, dankzij matchwinner Johan Nijp.

Na de 4–3 liet de leidsman Tjalma niet meer aftrappen en werd het feest door de Rijperkerkers gevierd. De festiviteiten, die samen met kampioen A1 waren gepland, zullen nu een week uitgesteld moeten worden. De teleurstelling was groot bij de spelers en de vele supporters uit Harlingen. Het had zon mooie apotheose kunnen zijn, maar de wedstrijd duurde 30 seconden te lang. Een gerespecteerde tegenstander ging met de 3 punten aan de haal, waar een puntendeling de verhouding had weergegeven. Rijperkerk rukt op naar de derde plaats en Zeerobben mag volgende week thuis tegen Minnertsga opnieuw proberen de deur naar de tweede klasse open te gooien.
Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Jordy Torenbeek, Mitchel Laros, Albert Beuker, Marcel Visser, Gideon Vellinga, Dylan Drent, René Markus, Frank ten Hoeve, Willem Faasse (70’ Gi Balyn).