Sport

Sk?tsje De Eenvoud scoort tijdens Lemmer Ahoy

Door JosMeinen
Harlingen - Het team van sk?tsje De Eenvoud kijkt tevreden terug op een geslaagd Lemmer Ahoy. Met een vierde plek in de tweede klasse heeft het team duidelijk aansluiting met de top van de B klasse van de IFKS.

Op woensdag 28 mei melden zich 63 skûtsjes voor de wedstrijd. Met dit indrukwekkend aantal deelnemers zijn alle records gebroken. Er wordt gezeild in 3 klasses. In de eerste klasse zeilen de IFKS A en de SKS schepen . In de tweede klasse komen de B en C schepen van de IFKS uit, 21 in totaal. In de derde klasse zeilen de a-klein schepen. In de tweede klasse vaart De Eenvoud. Er worden in totaal vijf wedstrijden gevaren in drie dagen. 

Op donderdag 29 mei worden twee wedstrijden gevaren. Er staat een oost 4 met vlagen tot en met windkracht 6. Deze wind worden drie skûtsjes te veel en zij slaan om. De Eenvoud zit er in de eerste wedstrijd goed bij en weet het schip overeind te houden. Na een tactische zet van Paul de Koe op de Hoop op Zegen, verliest De Eenvoud haar vrije wind en terrein. Uiteindelijk finisht het schip op een nette zevende plaats.
De tweede wedstrijd heeft De Eenvoud flink wat pech. Na een matige start, wordt zij tussen de Steilebank en bakboord varende concurrenten opgesloten. Om weg te komen moet zij over stuurboord varen en wordt meerdere malen gedwongen tot het geven van voorrang.
Eenmaal vrij slaat de bevestiging van de fokkeschoot los. Het blok van de fok komt in het gezicht van één van de bemanningsleden en deze moet verbonden worden. Tegelijkertijd wordt de fokkeschoot opnieuw aangeslagen. Nadat mens en machine een noodreparatie hebben gehad, kan De Eenvoud achteraan aansluiten en beginnen met een inhaalrace. Het schip zeilt snel en ze weet voor de eerste boei de eerste vijf schepen in te halen. Door te gretig zeilen raakt het schip de boei. Dat betekent een strafrondje en opnieuw achteraan beginnen. Het team weet toch nog naar voren te varen en eindigd als zestiende.
Op vrijdag staat er geen wind. Na lang uitstel besluit de wedstrijdcommissie een wedstrijd te varen. De Eenvoud besluit voor een pin-end start omdat deze het dichtst bij het IJsselmeer zit. Zij verwachtte dat de wind daar als eerste zou komen, maar gokte mis. De wind kwam van het land en De Eenvoud kon achteraan sluiten. De Eenvoud rondt als twintigste de boei en begint daarna aan een indrukwekkende opmars. De concurrerende schepen lijken wel stil te liggen, als het schip naar een zevende plek op rukt en finisht.
Op zaterdag staat er een mooie constante 3 met af en toe een vlaagje 4. De zon maakt die dag tot een complete traktatie voor toeschouwer en deelnemer. Er worden twee wedstrijden gezeild. In de eerste wedstrijd zit De Eenvoud na de start bij de voorste 7 schepen. Het team zeilt met name in de kruisrakken steeds verder naar voren. In het laatste kruisrak is de Ut en Thús van Florian Zwart niet meer in te halen. Wel wordt wordt er gevochten om de tweede plaats. Het is dan voortdurend stuivertje wisselen tussen De Eenvoud, Hoop op Zegen van Paul de Koe en Verwisseling van Bas Krom. Uiteindelijk wordt De Eenvoud tweede.
De tweede wedstrijd op zaterdag start De Eenvoud goed. Als 7de rondt ze de eerste boei. De baan heeft veel korte kruisrakken, welke De Eenvoud goed op weet te pakken. Het schip weet zich naar voren te zeilen, door slimmere slagen te maken. Na de tweede ronde varen ze als tweede, op de hielen gezeten door de Zeldenrust van Arnold Venema.
Na een heftige strijd met de Zeldenrust verliest de Eenvoud het en komt op een derde plaats, welke ze nipt weet te houden omdat de Ut en Thús tijdens de strijd dichter bij was geslopen en bijna de lachende derde werd.
Lemmer Ahoy was daarmee afgesloten. Ut en Thús, werd eerste gevolgd door Hoop op Zegen en Verwisseling. De Eenvoud behaalde een vierde plaats en kijkt daarmee tevreden terug op Lemmer Ahoy. De volgende wedstrijd is de “Slag om Heech” op 14 en 15 juni waar ook skûtsje Stad Harlingen uit zal komen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda