Sport

Sjouke van der Boom wint loodzware vlucht

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Zaterdagochtend werden in alle vroegte 3539 Friese duiven gelost in het Franse Chateauroux. Zeven leden van PV De Postduif hadden 38 duiven meegegeven. De 301 van Sjouke van der Boom was na twaalf uur en een kwartier vliegen als eerste terug op zijn hok.

De Friese duiven die op zaterdag 6 juli 2013 in Chateauroux in vrijheid werden gesteld, hadden gedurende een groot deel van hun terugvlucht te maken met een stevige noordoostelijke wind. Vanwege de niet geringe afstand en vanwege de weersverwachting deden in PV De Postduif te Harlingen uitsluitend liefhebbers mee met duiven die een dergelijke vlucht aankunnen. Tot deze categorie mag Sjouke van der Boom zeker worden gerekend. Om 19.30 u. viel bij hem de eerste duif, ruim twaalf uur en een kwartier na de lossing. Deze 301 had gevlogen met een gemiddelde snelheid van 1041 meter per minuut over een afstand van nagenoeg 766 kilometer. Een fenomenale prestatie die goed was voor een tweede plaats in zowel ACG1 als in samenspel De Kuststrook en een 52e plaats in de Afdeling Friesland tegen 3539 duiven.

In ACG1 en De Kuststrook ging de hoogste eer naar K. Sijbesma uit Tzummarum. Het duurde enige tijd voordat er iets werd vernomen uit Kimswerd, maar de Gebroeders Heeres & Zoon draaiden net als vorige week een puike vlucht met een tweede en derde plaats in de vereniging, een 3e en 7e plaats in ACG1 en een 4e en 14e klassering in De Kuststrook. Harry van Andel en Willem van Velzen leverden niet veel in met een mooie vierde plaats in PV De Postduif en drie van de zes duiven in de prijzen. De dertiende en laatste prijsduif viel pas op zondagochtend om 08.42 u. bij Henk en Anneke van Velzen en Damian. Daarmee had het concours precies dertien uur en 27 minuten open gestaan. Een ongekend resultaat werd behaald door Peter Kiewiet uit Kimswerd: met twee duiven mee twee duiven in de prijzen en dus een score van 100%!

Tussenstand Fondkampioenschap 2013
Na deze onbedoelde overnachtvlucht gaat Hok Van Andel - Van Velzen nog steeds ruim aan kop in het onaangewezen Fondkampioenschap 2013. Op de tweede en derde plaats volgen Gebroeders Heeres & Zoon en Sjouke van der Boom. Aangewezen worden de eerste drie plaatsen bezet door achtereenvolgens Gebroeders Heeres & Zoon, Sjouke van der Boom en Hok Van Andel - Van Velzen. De voorlopige duifkampioen Fond zit op het hok van Jan Heeres in Kimswerd maar deze wordt op de hielen gezeten door de 301 van Sjouke van der Boom.

Sponsorprijzen
De vlucht van afgelopen weekend werd gesponsord door Henk, Anneke en Damian. De prijzen waren voor Sjouke van der Boom, Gebroeders Heeres & Zoon en Peter Kiewiet.

Uitslag PV De Postduif, vlucht Chateauroux, 6 juli 2013
Sjouke van der Boom (6) 1?

Jan, Willem en Frederik Heeres (5) 2,3,9

?Hok Van Andel - Van Velzen (6) 4,6,12

?Peter Kiewiet (2) 5,11

?Pollie, Peter en Mark Kwast (4) 7

?Henk en Anneke van Velzen en Damian (9) 8,10,13

|Doorsturen

Buienradar



Agenda