Robur sluit seizoen af met verlies

LEEUWARDEN ? Op eerste pinksterdag stond voor Robur de laatste wedstrijd op het programma; uit tegen Nicator in Leeuwarden. Voor Robur stond er eigenlijk niets meer op het spel - alleen als Robur dik zou winnen en Terschelling dik verliezen; dan kon er na-competitie gespeeld worden.

Voor Nicator stond er des te meer op het spel. Winst betekende kampioen en promotie, en gelijkspelen hield in dat er een beslissingswedstrijd moest worden gespeeld tegen Black Boys, en bij verlies was Black Boys kampioen. Robur kon dus vrijuit spelen en z’n sportieve plicht doen, maar voor Nicator stond er dus veel op het spel en dat was te merken in het veld.

Robur begon zonder Arnold Adema, Hilko Mulder en de geblesseerde Marcel Tuurenhout, keeper Peter Helvrich was er ook niet en werd op een voortreffelijke manier vervangen door Tetze Helvrich. In het begin van de wedstrijd bleek al heel snel dat Nicator sterker was maar de uitvallen van Robur waren gevaarlijk met Niels Outhuyse en Sander Zeilmaker voorin. Een vrije trap van Jitze Mulder richting tweede paal werd door Sander koppend panklaar neergelegd bij Niels, maar hij schoot recht in de handen van de keeper. Ook Nicator was gevaarlijk, na een kwartier spelen een kopbal op de paal na diverse corners voor Nicator.

En toen werd het stil aan de Kalverdijk. Een vrije trap vanaf ongeveer 25 meter werd door Marco Zeilmaker in de kruising gejast. Eigenlijk tegen de verhoudingen in, maar ja, de doelpunten tellen. Mashut Nedjati had een paar tellen later de stand weer gelijk kunnen trekken maar wederom stond de paal in de weg. Vlak voor rust dacht iedereen ‘we gaan rusten met een gelijke stand’ maar de bal werd door Tetze Helvrich nog op een katachtige manier tot corner getikt. De mannen gingen aan de thee, met een voorsprong voor Robur.

In de tweede helft bleef Nicator het betere van het spel houden. Nicator was meer voor het doel van Robur te vinden en het kon daarom ook niet uitblijven dat Nicator een keer ging scoren. En in de 60e minuut was het Daniël Vos die scoorde; een bal van de lat in de rebound en het was 1-1. Maar dat was niet genoeg voor een eventueel kampioenschap.
Het spel werd er niet beter op. Van beide kanten was het lange ballen gauw thuis, van ‘voetbal’ was geen sprake meer.
Febo Roosenburg wisselde Chiel Faber voor talent Sipke Boorsma met nog een kwartier te spelen. Sipke kreeg een mooie kans maar de bal rolde voor het doel langs. Nicator bleef aandringen. In de 85e minuut omspeelde Mashut Nedjati Sander Zeilmaker en schoot op doel vanaf de linkerkant en scoorde in de verre hoek 2-1. De vreugde was groot bij Nicator. De Black Boys-supporters in mineur, maar Robur had z’n sportieve plicht gedaan en kranig tegenstand geboden, maar het mocht niet baten. Nicator kampioen, Black Boys en Terschelling nacompetitie.